Læsetid: 2 min.

Speget spil i Pilestræde

28. april 2000

Egmont vil tænke over, om de vil tænke - fortsatte om ejerskabet til dansk presses dominerende koncern

Fra vor egen verden
Mange ugers gisninger om hvem der skal være ny storaktionær i Berlingske-koncernen fik torsdag en ny dansk dimension.
Ved præsentationen af Egmont-koncernens årsregnskab åbnede koncerndirektør Jan O. Frøshaug en dør på klem for Egmont-køb af Berlingske aktier.
"Det står ikke i stjernerne, at Egmont ikke kan eje aviser. Men foreløbig har vi blot læst, at Berlingske Tidende skal sættes til salg. Kommer det på bordet, vil vi overveje situationen."
Over for Information nedtoner direktøren udmeldingen:
"Vi ser til en hver tid på alle medier, som i princippet kan være af interesse, men avisdrift har hidtil ligget uden for vores interessefelt, og vi har ikke studeret Berlingske Tidende specielt."
- Men det vil I gøre?
Det er ganske naturligt at gøre for en ledelse. Men vi er ikke ude for at købe.
- Men det er altså en mulighed?
"Det er ikke noget, vi kan afvise, at vi vil se på, men det er ikke noget, vi i øjeblikket beskæftiger os med.

Frit afsættelige aktier
Egmonts forsigtige overvejelser kommer efter, at Den Danske Banks ordførende direktør, Peter Straarup, har bekræftet, at banken ønsker at sælge en del af sin aktiepost på 36,6 procent i Det Berlingske Officin.
Berlingske Tidendes bestyrelsesformand Knud Sørensen oplyste i forbindelse med offentligørelse af officinets regnskabs i sidste uge, at "..man må regne med, at Den Danske Banks nuværende så store aktiebeholdning er af midlertidig karakter".
Alt tyder på, at bankens store post skal forklares ved, at man har overtaget A.P. Møllers tidligere post med henblik på videresalg.
Der er også andre årsager til den forventede ændring i ejerstrukturen i Berlingske-koncernen. På den kommende generalforsamling vil bestyrelsen foreslå, at aktierne gøres frit omsættelige - og at de nuværende - og hemmelige - aktionæroverenskomster ophæves. Hensigten er at lette omsætning og muliggøre en udvidelse af ejerkredsen, oplyser Knud Sørensen - i følge Berlingske Tidende.
En sikker konsekvens af den frie omsættelighed er en højere aktiekurs. Samtidig vil Den Danske Bank have mulighed for at stille aktiemajoriteten i udsigt over for en mulig ny investor. Det vil yderligere medvirke til at øge aktiekursen - Berlingske-gruppen kontrollerer strategisk over halvdelen af den danske dagspresse.
Flere nordiske medie-investorer har været nævnt: Herunder norske Orkla og Schibsted - og den svenske Bonnier-koncern. I Danmark har kun Egmont størrelsen og kapitalgrundlaget.
Egmonts omsætning er vokset med 13 procent til 8179 millioner kroner i 1999. Egmont Gruppens indtjening før skat og ekstraordinære poster steg med 12 procent til 338 millioner kroner, hvoraf de 65 procent er indtjent i virksomhederne i udlandet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her