Læsetid: 1 min.

Stasi-rapport belaster Kohl

3. april 2000

Aflytningsrapporter fra det østtyske Stasi kan muligvis fortælle sandheden om Kohls sorte penge

BERLIN - Tysklands tidligere forbundskansler, Helmut Kohl vil forhindre offentliggørelsen af Stasis aflytningsrapporter. Om nødvendigt med rettens hjælp.
I følge avisen, Welt am Sonntag er den tidligere kansler oprørt over, at uddrag af Stasi-rapporter dukker op i pressen - og måske også skal anvendes i efterforskningen af affæren om de sorte penge, han har samlet sammen.
Kohls advokat har blandt andet kontaktet forfatningsdomstolen i Karlsruhe for at få forhindret en udbredelse af det omfattende materiale, der kan kaste nyt lys over partistøtte-skandalen i Kohls parti.
I den østtyske efterretningstjenestes enorme arkiver har man fundet 170 hyldemeter med rapporter om aflyttede vesttyske telefonsamtaler. Blandt de i alt 25.000 aflyttede numre var Helmut Kohls og hans nærmeste medarbejderes. Rapporterne og tusindvis af bevarede båndoptagelser kan kaste lys over den dunkle affære.
Arkiverne menes også at rumme en særlig Helmut Kohl-mappe med specielt eksplosivt materiale. Mappens eksistens bekræftes af Markus Wolf, der var leder af DDR's udlandsspionage.
"Jeg fik en del lagt på skrivebordet, der handlede om den daværende kansler," siger han til avisen Tagesspiegel.
Enkeltheder om indholdet vil han ikke afsløre, men han betegner CDU's forsøg på at få erklæret materialet ulovligt som "hyklerisk".
"Det er da velkendt, at det ikke kun var den ene part (der spionerede, red.). Amerikanerne og BND (den vesttyske efterretningstjeneste, red.) aflyttede DDR's parti- og regeringsledelse. At betegne vore informationer som illegale overskrider grænsen for hykleri," siger den tidligere spionchef.

Nyhedsanalyse side 2:
Tillykke, Helmut

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her