Læsetid: 2 min.

Sverige viser IT-vejen

11. april 2000

Svenske politikere og fagbevægelse har været langt bedre til at inddrage den ny informations-teknologi i det demokratiske system end de danske, mener demokrati-forsker

Gode hensigter
I Sverige udnyttes informationsteknologi til at mindske afstanden mellem det etablerede politiske system og borgerne.
Partierne, den offentlige forvaltning og fagbevægelsen har op gennem 90'erne forsøgt at bruge informationsteknologi til at inddrage svenskerne i beslutningsprocesser og forvaltning. Og det med megen held, mener forsker Karl Löfgren ved Handelshøjskolen i København.
Löfgren er ved at lægge sidste hånd på sin ph.d. om informationsteknologi og demokrati. Han har sammenlignet Sverige og Danmark for at se, om IT kan bruges som et demokratisk redskab. Det kan det, mener han.

Til gavn for borgerne
"For mig at se er det helt klart, at de svenske partier og politiske organisationers brug af IT har været til gavn for borgerne," siger Karl Löfgren.
"Den interne debat i partierne er steget, gennemsigtigheden i lovgivningsprocessen er blevet forbedret, og borgerne er blevet aktiveret."
Desværre, mener Karl Löfgren, er det kun tilfældet i Sverige. De danske partier og organisationer har mestendels udviklet IT for at kunne sige, at de ikke var tabt bag en vogn.
"Det virker, som om man ikke tager det så seriøst i Danmark. Det er klart, at IT ikke er løsenet for alting. Men de muligheder for aktivering af borgeren, som teknologien rummer, har man ikke rigtigt fundet interessant i Danmark," mener Karl Löfgren.

IT er naturligt
Svenskerne har taget IT mere til sig end danskerne. På et meget tidligt tidspunkt gjorde den svenske regering informationsteknologi til et kerneområde i svensk industripolitik.
Allerede i begyndelsen af 90'erne forsøgte regeringen at inddrage befolkning - og i særdeleshed ungdommen - i udviklingen af politik og strategi for IT.
"Det har gjort, at IT nu er blevet naturligt. Det kræves simpelthen af en forvaltning eller et parti, at der er den åbenhed og gennemskuelighed, som teknologien giver mulighed for. F.eks. fører Vänsterpartiet deres interne debat på nettet. Fagbevægelsen har opbygget et kæmpestort internt netværk, hvor en stor del af politikformuleringen foregår," siger Löfgren.
"I Danmark har fagbevægelsen og Socialdemokratiet også forsøgt sig. Men det ligner mest en hensigtserklæring. Og det virker ikke, som om initiativerne kommer rigtigt ud over rampen, fordi det ikke er helhjertet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her