Læsetid: 3 min.

Tivoli dækker op - med medieflæsk

6. april 2000

Den Gamle Have præsenterer den kommende sæson under skyldigt hensyn til journalisters og fotografers behov

Forlystelse
Udenfor fræser bulldozere og flytter jord og blomster. En forårsbrise duver de knopbeperlede træer og bringer med sig den lifligste duft af frokostforberedelse fra Divan 2's køkkenvinduer.
Indenfor - i Divan 2 - er et medieopbud, som var det kronprinsens forlovelse. Men nej, det er Tivoli, der har kaldt til pressemøde for at løfte
sløret for den forestående
sæsons begivenheder. Godt sommerbebudende stof, selvfølgelig, og så er der også dækket op til frokost, et lokkemiddel, som pressens ædle kvinder og mænd ikke er helt immune overfor.
Tivolidirektør Lars Liebst er klædt i et stramtsiddende, dobbeltradet koksgråt jakkesæt, han krones af en fyldig manke med ujævn skilning; ansigtstrækkene udviser en svag, men distraherende lighed med tv's Mr. Bean.

Tidlig åbning
Liebst taler nøgternt: "Det er Tivolis 158. sæson. Jeg tror, man vil kunne kalde den historisk. Vi åbner allerede den 14. april, fordi vi vil være med til at fejre Dronningens 60-års fødselsdag den 16. Selv kommer hun og lader sig fejre her den 28. april. Den 1. juli åbner broen til Sverige, og det glæder vi os til. Skelsættende er det også, at Tivoli er til salg. Om det vil jeg sige så meget, at jeg ikke kan sige noget. Vi - Carlsberg - er inde i nogle forhandlinger, der forventes afsluttet hen over sommeren. Lige nu ligner haven mest af alt en byggeplads. Bliver den overhovedet færdig til tiden? Ja, det gør den altid. Når den sidste håndværker går ud, går gæsterne ind."

Børn og kineserier
Liebst overlader ordet til sin stab. Den tv-kendte informationschef Benedicte Strøm fortæller, at sæsonen vil stå i børnenes og kineseriernes tegn:
"Lige siden vi åbnede i 1848, har Tivoli været utroligt inspireret af Kina. Tænk på Pantomime-teateret og Det Kinesiske Tårn. Tivoli har holdt 'landefestivaler', hvor man udstillede fremmede folkeslag. I 1902 blev 34 indfødte kinesere hentet hertil, og mændene gjorde så megen lykke hos de danske kvinder, at halvdelen af truppen aldrig rejste hjem igen."
Så er det underholdningschef, tidligere skuespiller og Amager-scenedirektør, Jan Hertz:
"Tivoli er et godt sted at lade H.C. Andersen husere," siger Hertz. Haven vil åbne en ny butik, der sælger 'specialdesignet H.C. Andersen merchandise'. Samtidig vil "en rigtig, levende H.C. Andersen" gå rundt og fortælle eventyr på dansk, engelsk og tysk.
Tivolis udviklingschef, Søren Robert Lund - kendt som arkitekten bag det dysfunktionalistiske kunstmuseum Arken - beretter om en bygningsmæssig fornyelse: Det permanente mini-Kina, "et kinesisk gadestrøg med kinesiske lanterner, lykkebringende kinesiske ordsprog og duften af kinesiske delikatesser".
Pressekorpset bliver opfordret til at bryde op og i flok vandre hen og besigtige byggeriet. Korpset forlader, noget uvilligt, de opdækkede kuverter og køkkenets duft af danske delikatesser.
Under mediernes gåsegang på Kina-byggepladsen slipper Tivoli sine planlagte 'mediestunts' løs.

Tosse-Andersen
En H.C. Andersen-klædt skikkelse kommer dramatisk tumlende i råb og skrig. Under kameraernes bevågenhed fjoller Andersen-kopien rundt som en landsbytosse:
"Where is Tivoli's director? I have an appointment with Tivoli's director."
Skikkelsen er udstyret med kartoffeltud, hvor orginalen snarere bar et langstrakt fuglenæb.
Så indfinder Jan Hertz sig i mandarin-kostume, trækkende en yndig barne-prinsesse i en kærre. Den scenevante Hertz stjæler billedet. Han tager prinsessen op på armen og tuttenutter med hende, mens fotograferne er ved at snuble over hinandens linser.
"Er du kineser," spørger en svensk kameramand.
"Nej," krukker Hertz og slår koket med hånden: "Jeg skal ikke fyres af, i hvert fald ikke lige med det samme."

Total naragtighed?
Information spørger Tivoli-direktør Liebst:
- Er det den rigtige måde at vise H.C. Andersen på - som en total naragtighed - når I samtidig spiller så meget på hans eventyr?
Liebst er meget længe om at finde ord til at svare med. Så siger han:
"Det må du spørge Hertz om."
Den hidkaldte Hertz svarer i en indigneret tone:
"Det skete i dag. Sådan bliver det ikke. Det var i telegramform, komprimeret. Hvis du skriver det sådan, vil dine ord blive gjort til skamme, allerede inden de når trykken."
En journalist i flokken siger utålmodigt til sin medbragte fotograf:
"Nå, skal vi se at få scoret den frokost?"

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu