Læsetid: 2 min.

Tjernobyl vil give 50.000 mennesker kræft

27. april 2000

På 14 års-dagen for reaktor-katastrofen offentliggør WHO og FN nye foruroligende prognoser om konsekvenserne

14 år efter historiens hidtil alvorligste atomkraftulykke på Tjernobyl-værket i Ukraine bedømmer WHO, Verdenssundhedsorganisationen, at over 50.000 mennesker vil blive ramt af kræft som følge af den stråling, det radioaktive udslip udsatte dem for.
Samtidig bedømmer en ny FN-rapport, offentliggjort i forbindelse med årsdagen for ulykken den 26. april 1986, at tre millioner strålingsramte børn fortsat vil kræve behandling, og at "mange vil dø før tiden."
"Tidligst i 2016 vil vi kende det fulde antal på dem, der kan ventes at udvikle alvorlige medicinske problemer" som konsekvens af ulykken, siger FN's generalsekretær Kofi Annan i sit forord til FN-rapporten.
Ulykken på det ukrainske atomkraftværk spredte ifølge FN radioaktivitet svarende til mindst 100 gange det, der blev frigivet ved de to atombomber over Hiroshima og Nagasaki i 1945. Tre mennesker blev dræbt umiddelbart, da værkets ene reaktor eksploderede, og 28 ud af i alt 600.000 såkaldte 'likvidatorer', der blev sat til at standse den løbske reaktor og bremse radioaktivitetsspredningen, døde af deres strålingsskader inden for de første måneder efter katastrofen.
Men strålingen og det radioaktive nedfald ramte større befolkningsgrupper i især Ukraine, Hviderusland og Rusland, og så langt borte som i skandinaviske fjeldsøer kan der den dag i dag måles forhøjede niveauer af radioaktivitet i bl.a. fisk.
Den dagsaktuelle undersøgelse fra det internationale kræftforskningscenter under WHO, forestået af dr. Elisabeth Cardis og finansieret af EU, taler om "en dramatisk stigning i antallet af kræfttilfælde i skjoldbruskkirtlen", et organ, der er særlig følsomt for det radioaktive iod, Tjernobyl-udslippet indeholdt.
WHO mener, at hvert tredje barn, der i 1986 var 0-4 år gammelt og boede i den værst ramte del af Hviderusland, vil blive ramt af denne type kræft, hvis de da ikke allerede er syge eller døde.

Dramatisk opskrivning
Den nye WHO-vurdering er en dramatisk opskrivning af tidligere skøn, baseret på, at det i dag observerede antal sygdomstilfælde i det hårdest ramte område er mindst ti gange højere end ventet i tidligere prognoser for reaktor-ulykkens konsekvenser.
For tre år siden udsendte FN en appel om international støtte til i alt 60 projekter, der skulle hjælpe de hårdt ramte befolkningsgrupper og bl.a. sikre medicinsk hjælp til børn og voksne, som var eller bliver syge på grund af ulykken. På 14 års-dagen for Tjernobyl-havariet måtte Annan imidlertid konstatere, at det internationale samfund har svigtet denne appel i en sådan grad, at kun ni projekter nu står tilbage på listen over hjælpeprojekter, FN vil søge realiseret.
G7 tøver
Mens antallet af sygdomsramte stiger, kører en af Tjernobyl-reaktorerne videre. Selv om G7-landene allerede i 1995 overtalte Ukraine til at indgå en aftale om lukning af reaktoren "i år 2000", så er der endnu ikke taget konkrete skridt til en lukning.
Ukraines præsident Leonid Kutjma sagde onsdag ved en mindehøjtidelighed i Kiev, at Tjernobyl vil blive lukket i år, på den betingelse at de rige industrilande lever op til deres løfte om at yde Ukraine hjælp.
G7-landene havde oprindelig lovet at finansiere færdiggørelsen af to andre ukrainske atomreaktorer til erstatning for Tjernobyl, men efter kritik fra Greenpeace og andre miljøgrupper tøver flere vestlige lande med at yde den form for støtte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her