Læsetid: 3 min.

Tophold dropper nationale pokaler

26. april 2000

Bayern München truer med at stille op med reserverne i den tyske pokalfinale. Holdet satser alt på Champions League, hvor de står overfor tre 'spanske' tophold. Også F.C. Barcelona gør klar til slaget om Europa - ved at boykotte den spanske pokalturnering

Fodbold
PALMA - De nationale pokaler har åbenbart mistet fordums glans og ære - i hvert fald for de førende europæiske topklubber. I mandags nægtede F.C. Barcelona at spille den anden semifinalekamp mod Atletico Madrid i den spanske pokalturnering.
Ikke fordi Barça var bagud med 0-3 efter ydmygelsen fornylig i Madrid, men fordi holdet ikke kunne stille med mere end 11 spillere - her af to målmænd. Holdets internationale stjerner som Figo, Rivaldo, Litmanen og seks hollændere anført af Kluivert var nemlig ude af billedet, fordi deres respektive landshold havde indkaldt dem til venskabskampe onsdag. Og da Barças ledelse ikke kunne få det spanske fodboldforbund til at flytte kampen til en anden uge, sagde de nej til at forsvare de blå og skarlagensrøde farver imod de rød-hvid stribede fra Madrid.
"Det et alvorligt angreb på den gode dømmekraft, på spansk fodbolds sundhed," rasede avisen El Pais i går på lederplads. Barça har kendt spillekalenderen i et år, og det har ikke forsøgt at få det hollandske forbund til at stille spillerne fri, fremhævede El Pais blandt andet.

Total devaluering
Barça risikerer efter mandagens 'happening' at få en større bødestraf og at blive udelukket fra næste års spanske pokalturnering. Men spørgsmålet er, om den slags kan tvinge klubber af Barças 'internationale' format? For de europæiske tophold betragter sig som for 'store' til at kæmpe om nationale pokaler.
Allerede i januar måned valgte Manchester United at deltage i FIFA's verdensmesterskaber for klubhold og droppe alle turneringers moder - den engelske F.A. Cup. Og i denne uge har tyske Bayern München taget tråden op. Klubbens manager Uli Hoeness siger til sportsavisen Kicker, at holdet måske ikke bør "spille den tyske pokalfinale med førsteholdet. Champions League bør have total prioritet."
Han mener, at den tyske pokalturnering er "totalt devalueret", bl.a. fordi finalen afvikles den 6. maj - klemt ind mellem de vigtige semifinalekampe i Champions League mod spanske Real Madrid den 3. maj og den 9. maj. "Jeg ønsker at vinde Champions League for enhver pris," sagde Hoeness.
Bayern München kvalificerede sig i sidste uge med en kneben 2-1 sejr i overtiden mod portugisiske Oporto, og er det eneste ikke-spanske hold klar til semifinalerne i Champions League.

Spansk opvisning
I Spanien er jublen stor, efter at hele tre hold fra den nationale fodboldliga - Real Madrid, Valencia og Barça - har kvalificeret sig til semifinalerne. Efter en mindeværdig 2-3 sejr sidste onsdag over Manchester United på selveste Old Trafford overraskede Real Madrid alle, mens Raul og Redondo brillerede.
Den anden semifinale i Champions League bliver et rent 'spansk' opgør, efter at Valencia vandt en samlet sejr med 5-3 over italienske Lazio. Og Barça kom med i den forlængede spilletid, da holdet pulveriserede Chelsea med 5-1 på Camp Nou og fik vendt 1-3 til en samlet sejr.
Resultaterne gav genlyd i hele Europa:
"Jeg forstår ikke, hvorfor Bayern München skal spille semifinale i i den spanske pokalturnering," ironiserede Giorgio Gandola i den italienske avis Il Giornale.
Den 'spanske' fodboldliga er i dag verdens hårdeste - også hårdere end den italienske.
Tag f.eks. Barça, der må regnes som favorit til at vinde dette års Champions League. I den spanske Primera er holdet før de sidste fire runder kun nummer to hele fem point efter Deportivo på førstepladsen. Og mens Barça med en imponerende målscore på 42 mod 18 mål har vundet en stribe sejre i Europa, så har holdet i den nationale liga i denne sæson prøvet at tabe til de fire aktuelle bundhold: Sevilla, Atletico Madrid, Betis og Oviedo.
Holdene i ligaen er fyldt med internationalt blod.
Valencia er ikke bare et 'spansk' hold, men en blanding af boldspillere fra Spanien, Argentina, Frankrig, Sverige og Balkan.
Der var kun tre spaniere (katalanere) i Barças startopstilling imod Chelsea (som må betragtes som et engelsk-fransk-italiensk-norsk hold). Rygraden på Barça er en flok kulørte blandings-hollændere og genialiteterne leveres af portugiseren Figo og brasilianeren Rivaldo.
Det er masser af penge i mestizbold, som er 'spansk' fodbolds varemærke. Næste år kan de forvente skærpet konkurrence i Champions Leagues blandingsbold for ny-europæere, mestizer, mulatter, gauchoer, kreolere. F.eks. fra Manchester United, der lige har købt PSV Eindhovens farlige topscorer Ruud van Nistelrooy for ikke mindre end 225 millioner kroner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu