Læsetid: 3 min.

Unionen kommer

12. april 2000

Hård folketingsdebat om den økonomiske og monetære union. En afmontering af velfærden, sagde Keld Albrechtsen Ren manipulation, sagde Jelved

Den Europæiske Union er i live og kan som få andre politiske emner få politikerne op af stolene og ned i skyttegravene. Tirsdag eftermiddag og aften mødtes tilhængere og modstandere af den økonomiske og monetære union i folketingssalen, der begyndte og sluttede som et opgør, der ingen ende kan få.
SF-formanden Holger K. Nielsen ville vide, om "regeringen har tænkt på de folkelige konsekvenser af en afstemning, der kan ende som et meget tæt opgør. Kan det danske folk holde til på den måde at blive ført ind i en unionsudvikling?"
Ja, mener den radikale leder, Marianne Jelved. Det er demokratiets natur, et flertal træffer afgørelsen.
"Et flertal er et flertal. I et demokrati må man acceptere, at man ikke kan vinde hver gang. Jeg har ingen forestilling om, at Folketinget kan træffe alle beslutninger med konsensus," siger Marianne Jelved til Information.
Den der slår hårdest
Så der er ikke noget at komme uden om. Folkeafstemningen den 28. september har kun én vinder. Og efter folketingsdebatten tirsdag at dømme, håber både modstandere og tilhængere, at vinderen er den part,der slår hårdest.

For hårdt blev der slået.
Enhedslistens Keld Albrechtsen sætter lighedstegn mellem et ja og en afmontering af velfærden. Han henter dokumentation for sin påstand i erklæringen fra EU-topmødet i Lissabon. Her lægger statscheferne op til nye reformer af dagpenge og skattesystem, så det kan betale sig at gå på arbejde.
"Der er ikke skyggen af tvivl om, hvad de mener. Danmark skal gradvis skrues ned i den samme model som de andre lande. Det er også derfor, de taler om den europæiske sociale model," siger Keld Albrechtsen.
Marianne Jelved kan ikke forstå, "hvad man kan få ud af skræmmebilleder af konklusionerne fra et topmøde. EU-landene drøfter, hvordan landene hver især kan bekæmpe marginalisering og udstødning fra arbejdsmarkedet."
Ministerens konklusion var hård. Keld Albrechtsens fremstilling "er manipulation," sagde Marianne Jelved fra Folketingets talerstol.
Sort eller hvid, pro et contra. Holger K. Nielsen er lidt mildere i sin formulering, han mener, et ja "naturligvis" vil få konsekvenser for velfærden. Den radikale Elisabeth Arnold ville høre SF-formanden, om velfærdssamfundet i Danmark slet ikke ville blive påvirket af et EU efter et nej.
Joeh, sagde Holger K. Nielsen, også efter et nej vil velfærden blive påvirket. Det afgørende er så, at Danmark efter et nej har større muligheder for selv at finde ud af, hvordan der skal reageres på påvirkningen. Siger Holger K. Nielsen.
Netop indflydelsen efter et nej er helt afgørende for Holger K. Nielsen. Han mener, at Danmark har haft "indflydelse på den europæiske udvikling én gang, det var da befolkningen sagde nej i 1992, da fik vi indflydelse. Da satte vi nye dagsordner. Det kan befolkningen igen gøre den 28. september."

Nogle står udenfor
SF-formanden har endnu ikke lagt sig fast på, hvad der skal ske efter et nej. Over for Information peger han på, at et nej i Danmark kan blive fulgt af et nej fra Sverige og Storbritannien. På den måde kan der blive skabt en ny model for EU's udvikling, der tillader nogle lande at stå uden for en udvikling, andre lande ønsker.
"EU må tænke anderledes efter et dansk nej," siger Holger K. Nielsen, der dog ikke har lagt sig fast på, om en dansk regering efter et nej skal kæmpe for en ændring af EU-traktaterne, der fæstner et enkelt lands ret til ikke at følge de andre lande.
Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti så helt andre perspektiver efter et nej end Holger K. Nielsen.
"Vi ønsker ikke at tage patent på danskheden, men vi tager afstand fra forsøgene på at udviske danskheden ved hver gang at bevæge sig bort fra dansk selvbestemmelse."
Eurodebatten i Folketinget foregik på baggrund af 'Danmark og Euroen', en redegørelse om konsekvenserne af dansk euro-medlemsskab, som regeringen offentliggjorde i sidste uge. Et flertal bestående af de to regeringspartier, Venstre, Konservative, CD og Tove Videbæk fra Kristeligt Folkeparti bakkede op om redegørelsen og opfordrede regeringen til fortsat at bidrage til en "nuanceret og alsidig debat."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her