Læsetid: 2 min.

Uro hos filmfolk

28. april 2000

Ballade i filminstruktørernes forening blev bilagt med formandens og bestyrelsens pludselige afgang

Filmkonflikt
Efter kun to måneder som bestyrelsesformand for foreningen Danske Filminstruktører har instruktøren Janne Giese trukket sig fra posten, ligesom den øvrige bestyrelse har nedlagt sit mandat. Det skete på en stormfuld ekstraordinær generalforsamling tirsdag, hvor vigtigste punkt på dagsordenen var afskedigelsen af den mangeårige, daglige chef eller sekretariatsleder for organisationen, Ebbe Preisler. Efter hvad Information erfarer, havde Ebbe Preisler selv anmodet om en fyreseddel, idet han forudså samarbejdsvanskeligheder på grund af dårlig kemi mellem formand og daglig leder. En anmodning, der prompte resulterede i en advokatunderskrevet, formel bortvisning.
Bortvisningen blev dog hurtigt trukket tilbage og udskiftet med den blidere udgave: En afskedigelse. Men dermed var uroen ikke bilagt. Utilfredse medlemmer ønskede en nærmere forklaring på det passerede, hvorfor der i hast blev indkaldt til ekstraordinært bestyrelsesmøde. Da et flertal af de fremmødte, ca. 50 filminstruktører, ikke umiddelbart stillede sig tilfreds med bestyrelsens forklaring, men fandt håndteringen af kontroversen noget klodset, valgte bestyrelsen selv at gå af i samlet flok - for at vaske tavlen ren - og formentlig for at undgå en sprængning af foreningen, idet et andet punkt på dagsordenen var forslag om et mistillidsvotum. Filminstruktørerne har tidligere haft to foreninger, som så blev sluttet sammen for at styrke forhandlingsevnen.

Ny bestyrelse
På stedet blev der valgt en ny bestyrelse, som kom til at bestå af Kassandra Wellendorf, Søren Kragh-Jacobsen, Pi Michael, Lotte Svendsen, Ebbe Nyvold, Linda Wendel, Franz Ernst og Eddie Thomas Petersen.
Den nye bestyrelse mødes på onsdag for at tage stilling til nogle af de kritikpunkter, som var oppe at vende på generalforsamlingen, herunder hvorvidt formandsposten skal være lønnet og i givet fald med hvor meget samt, om der er behov for strukturændringer. Her udpeges også ny formand og næstformand af bestyrelsens midte, ligesom der skal tages stilling til spørgsmålet om den daglige ledelse.
Franz Ernst, der tidligere har været formand i to perioder, fremholder, at instruktørerne er trængt på deres økonomi, idet antallet af instruktører, der bejler til de samme midler, nærmest er fordoblet.
Man står over for vigtige overenskomstforhandlinger, og desuden nævner Franz Ernst, at en aftale, indgået for år tilbage, er blevet udhulet, nemlig den, hvorefter instruktørerne efter svære forhandlinger fik afgifter af solgte videobånd som kompensation for den kopiering af spillefilm, der sker fra fjernsynets visninger.
Der sælges simpelthen ikke så mange blankbånd mere, idet filmudbuddet på de mange tv-kanaler i højere grad end tidligere opfylder behovet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her