Læsetid: 3 min.

Verdens brønd er forgiftet

22. april 2000

Især naturligt forekommende stoffer som arsenik og flour forgifter drikkevandet i Asien

Vandforurening
Verdens brønd er forgiftet. At klodens grundvand forurenes af nitrat og sprøjtegifte er en kendt sag, men at især naturligt forekommende stoffer som arsenik og flour ødelægger drikkevandet, er mere overraskende. Og hvad værre er: Det ser ud til, at grundvandsforureningen er næsten umulig at stoppe, mener Payal Sampat, forsker ved det anerkendte amerikanske Worldwatch Institute.
Krisen i verdens andet store drikkevandsreservoir, floderne, gav sidste år anledning til 25 millioner flygtninge, hvilket for første gang i historien er flere end antallet af krigsflygtninge," sagde Ismail Serageldin, vicepræsident i Verdensbanken for nylig.
"Vores afhængighed af grundvand stiger på grund af den øgede befolkningstilvækst og efterhånden som verdens overfladevand bliver mere og mere forurenet," siger Payal Sampat, som peger på, at 1,5 milliarder menneske i dag først og fremmest får vand fra grundvandsreserverne.

Arsenik i vandet
"I mange landbrugsregioner forurenes grundvandet af overskudsgødning og pesticider. På den nordkinesiske slette, i Californiens San Joaquin dal og i dele af Ungarn ligger niveauet for nitrat over WHO's grænseværdier for drikkevand. Andre steder er det naturligt forekommende stoffer, som forurener: Bangladesh og den indiske stat Vestbengalen står over for en alvorlig forurening med arsenik. Mellem 20 og 60 millioner mennesker i regionen drikker vand forurenet med arsenik," siger Payal Sampat til Information.
Op mod en million brønde i regionen kan ifølge Worldwatch Institute være forurenet med arsenik i mængder, der er mellem fem og 100 gange større end WHO's tilladte grænseværdier.
Og sundhedseffekterne kan være alvorlige. Arsenik, som også findes i for store mængder i grundvandet i Taiwan og Nepal, kan give skader på nervesystemet, leverskader og i sidste ende også forårsage hudkræft.
Ingen ved nøjagtig, hvorfor arsenik pludselig dukker op i så store mængder i drikkevandet i regionen. Men mistanken rettes bl.a. mod olieproduktion, hvor arsenikken angiveligt skulle blive pumpet med op fra dybere jordlag:
"Arsenik kommer formentlig op i forbindelse med olieboring i dybere og dybere jordlag," siger Indira Khurana, koordinator for forvaltning af naturressourcer på det indiske Centre for Science and Environment, CSE, i New Delhi til Information.
Også et andet naturligt forekommende stof, flour, giver store problemer i grundvandet i Indien, Nordkina og i dele af Sri Lanka og Thailand.
Ifølge Indira Khurana er op mod 30 procent af Indiens grundvand forurenet med flour. For store mængder flour giver problemer med tænderne og skader på rygrad og knogler.

Bronkitis, gift og kræft
Klodens afhængighed af grundvand stiger. Dels på grund af den voksende befolkning, men også fordi netop overfladevand fra floder, som traditionelt har slukket tørsten hos to tredjedele af jorden befolkning, også er ved at være stærkt forurenede. Bangladesh, som i 1970'erne var næsten 100 procent afhængig af overfladevand, har på rekordtid været nødt til at erstatte sit flodvand med grundvand, som i dag dækker næsten 90 procent af drikkevandsbehovet.
Men også andre steder i verden er den gal. Amu Daryas og Syr Daryas floderne, som løber ud i Aral Søen i Kasakhstan, er så forurenede med gødning og salte, at det har betydet øget sygdomshyppighed og spædbørnsdødelighed - i dag den højeste i nogen del af det gamle Sovjet. Antallet af tilfælde af bronkitis, gigt og kræft er 30-doblet, påpeges det af den af FN nedsatte World Commission on Water. Kun tre procent af Volgafloden betragtes i dag som sikkert drikkevand på grund af forurening med giftigt affald.
1,5 milliarder mennesker over hele kloden bruger grundvand som deres primære kilde til drikkevand. En række af de største byer i verdens udviklingslande - Mexico City, Lima, Jarkarta eller Dhaka - er næsten 100 procent afhængige af grundvand, når tørsten skal slukkes. Industriens andel af det globale grundvandsforbrug er steget til 19 procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her