Læsetid: 2 min.

Vietnam

29. april 2000

Befolkning
*79 millioner, inklusive mere end en million kinesere og 54 etniske grupper. Befolkningstilvæksten er omkring 1,9 procent om året.
*80 procent af befolkningen bor på landet, 20 procent i byerne.

Levevilkår
*Mellem 30 og 45 procent af befolkningen lever under den
internationalt anerkendte fattigdomsgrænse, de fleste af de fattige bor i landboområderne.
*Forventet levealder: 68 år for både mænd og kvinder.
*Alfabetiseringsprocenten lå ifølge regeringen på 93 procent i 1999. FN siger, at tallet er en anelse lavere.

Religion
*Buddismen er den største religion. Antallet af katolikker, hvoraf mange bor i den sydlige del af landet, ligger på omkring otte millioner. Den såkaldte Cao Daisme, som er en blanding af verdslig og religiøs filosofi fra både Øst og Vest, har omkring to millioner tilhængere, der hovedsageligt bor i det sydlige Vietnam. Andre trosretninger er confucianisme, taoisme, animisme, islam, hinduisme og protestantisme. Der findes ikke nogen officiel statsreligion.

Militær
*Vietnam har 500.000 mand under våben, og kan mobilisere tre til fire millioner mand. Flåden råder over 42.000 soldater, og luftvåbnet over 15.000.

Styreform
*Vietnam er en kommunistisk stat med et kraftigt sammenfald mellem partiet og regeringen. Staten fastholder et stramt greb om den politiske ytringsfrihed, og er den dominerede aktør i landets interne lokale økonomi.

Økonomien
*Indkomsten pr. indbygger ligger på ca. 370 dollar om året.
Det årlige BNP lå i 1999 på omkring 28,5 milliarder dollar. Den årlige vækst i BNP kom op over otte procent i perioden fra 1992 til 1997, men manglen på erhversreformer har sidenhen lagt en dæmper på økonomien, som voksede med fire og fem procent i henholdsvis 1998 og 1999.
*Den årlige inflationsrate var i 1999 på 0,1 procent.
*Handelsunderskuddet blev i 1999 anslået til at ligge på 113 millioner dollar, idet værdien af eksporten androg 11.523 milliarder dollars og importen 11.636 milliarder dollar.
*Væsentligste importvarer: Kunstgødning, elektronik, produkter til cigaretfremstilling, olieprodukter, biler, jern og stål.
*Vigtigste eksportvarer: Råolie, marineprodukter, ris, beklædning og tekstiler, kaffe, gummi, fodtøj, peber og kul.
*Investeringer fra udlandet: Singapore, Taiwan, Japan, Sydkorea og Hong Kong ligger øverst på listen over de udenlandske investorer, som i fællesskab har øremærket omkring 35 milliarder dollar til projekter i Vietnam.
*Valuta: Den vietnamesiske dong har været svag i en årrække, og har fået mange vietnamesere og forretningsfolk til at bruge dollars i stedet. Regeringen har tidligere iværksat gradvise devalueringer, for at forsøge at lette preset på landets valuta.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu