Læsetid: 2 min.

Afrika på vej mod endnu en krig

11. maj 2000

FN forbereder sig på nye kampe i Sierra Leone og står over for et nyt nederlag i en lang række på det afrikanske kontinent

FN forbereder sig på et regulært slag om forsvaret af den vestafrikanske stat Sierra Leones hovedstad, Freetown. En talsmand for FN's generalsekretær, Kofi Annan, sagde i går, at FN ikke længere vil offentliggøre detaljer om de militære aktiviteter, som FN's fredsbevarende styrke i Sierra Leone (UNAMSIL) er involveret i.
Ifølge talsmanden, Fred Eckhard, er der rapporter om, at oprørsbevægelsen Den Forenede Revolutionære Front (RUF) "er i bevægelse," og at FN's organisationer på stedet er i færd med at danne sig et overblik over antallet af civile, der allerede er flygtet til Freetown, eller er på vej dertil.
"Vi håber ikke, at det kommer til regulære kampe, men vi forbereder os på, at det kan ske", sagde Eckhard.
Han tilføjede, at de 8.700 FN-soldater ikke er udrustet til regulære kampe, men er ved at forskanse sig og forberede sig på det værste.
Udtalelserne kom efter rapporter fra Sierra Leone om, at parterne fra den otte år lange borgerkrig, som først stoppede ved en skrøbelig fredsaftale sidste år, er begyndt at gøre klar til kamp.
"Vi kan ikke bare sidde stille og lade RUF dræbe folk", sagde den sierraleonske viceforsvarsminister Samuel Hinga Norman til nyhedsbureauet Reuters.
Ifølge Reuters er Norman, der menes at råde over en 15.000 mand stor milits, nu allieret med den tidligere juntaleder Johnny Paul Koroma, der ellers sidste år kæmpede sammen med RUF-lederen Foday Sankoh og udløste et voldsorgie i hovedstaden Freetown.
I en meddelelse i den lokale radio opfordrede Koroma til at bevare roen og bad samtidig sine styrker om at melde sig til tjeneste. Han erklærede, at præsident Kabbah havde givet hans styrker mandat til at bekæmpe RUF.

Forvirring om Sankoh
Der er forvirring om, hvor RUF-lederen Foday Sankoh, der menes at kontrollere en styrke på 15-20.000 mand, opholder sig, efter at hans residens i Freetown blev stormet i mandags af rivaliserende grupper.
Optrapningen af konflikten fik i går en række vestafrikanske lande til at advare oprørerne i Sierra Leone om, at de vil gribe militært ind for at forhindre, at Den Forenede Revolutionære Front (RUF) tager magten i landet igen: "Statsoverhovederne er parate til at bruge alle midler, inklusive militære, for at forhindre en magtovertagelse", hed det i kommunikeet.
Storbritannien, der har sendt soldater til landet for at evakuere udlændinge, har afvist en opfordring fra Sierra Leone om at gribe aktivt ind i konflikten.
De vestafrikanske lande enedes om, at de måske vil genindsætte den styrke, som sidste år var med til at imødegå RUF-angrebet mod Freetown. Ifølge militære kilder har styrken et friere mandat til at kæmpe og et bedre kendskab til Sierra Leone end de 8.700 FN-soldater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her