Læsetid: 2 min.

Afstemningstema betyder intet for resultatet

3. maj 2000

Hvordan afstemningstemaet formuleres den 28. september har først og fremmest politisk betydning, vurderer eksperter

Kun meget få tager beslutningen om ja eller nej til euroen, når de står i stemmeboksen. Derfor er det lige meget, om der står "ja til fælles valuta" eller "nej til kronen" på den vejledende plakat.
Det er chefkonsulent ved Gallup, Troels Palner, og lektor i nordisk filologi, Klaus Kjøller, enige om. Men politisk har regeringen vundet en stor sejr med ordlyden:
"Ja eller nej til Danmarks deltagelse i den fælles valuta", som i går blev fremlagt for Folketinget, efter at regeringen på det ugentlige ministermøde havde godkendt lovforslaget.
Nejsiden reagerede straks med vrede protester: "Hvem vil ikke gerne deltage i noget fælles?" spørger Klaus Kjøller, der mener, at formuleringen er yderst forudsigelig, eftersom det etablerede system håber på et ja til euroen.
Gallup har selv brugt ordene "fælles mønt" i meningsmålinger, og Troels Palner mener derfor ikke, at formuleringen er ledende.
"Men temaet er jo politisk, og spørgsmålet formuleres subjektivt. Det er ikke muligt at stille spørgsmålet objektivt, og derfor er det heldigt, at formuleringen bestemmes af en politisk proces," siger han til Information.

Længere tekst
Klaus Kjøller mener godt, man kunne finde en formulering, der kan tilfredsstille både ja- og nejsiden. Men han kan ikke selv finde én, uden det bliver en længere tekst om at "et ja betyder..." og "et nej betyder..."
"Formuleringen af valgtemaet kan ikke undgå at påvirke vælgerne op til afstemningen. Det har altid stor betydning, hvordan man fremlægger et problem. Derfor må nejsiden ud med meldinger om, at systemet endnu engang bruger alle midler og udstille manipulationen," siger han til Information.
Og nejsigerne forspilder ikke chancen.
Keld Albrechtsen fra Enhedslisten foreslår: "Forslag til lov om Danmarks deltagelse i den fælles valuta samt afskaffelse af kronen og den danske undtagelse."
"Ordet 'afskaffelse' er også værdiladet, men negativt, så på den måde opvejer de to værdiladninger hinanden. Regeringens formulering betyder, at man fører valgkampen helt ind i stemmeboksen," siger Keld Albrechtsen
Folketingets løsgænger, den frafaldne konservative nej-siger, Frank Dahlgaard, er heller ikke glad for formuleringen:
"Formuleringen burde beskrive, at et ja til euroen betyder et definitivt farvel til kronen," mener han.
SF's formand Holger K. Nielsen siger:
"Det burde fremgå helt klart, at der er tale om nogle politiske konsekvenser, og at der er tale om en union, og at der er tale om en ophævelse af den undtagelse fra ØMU'en, som vi har i øjeblikket."
Junibevægelsens Hanne Dahl mener, at lovforslaget er en gang juridisk miskmask. "Man vil have et ja til den fælles valuta, men afskaffer man så denne valuta, hvis man stemmer nej? Det gør man ikke," siger hun.
Lovforslaget skal førstebehandles den 17. maj. Planen er, at andenbehandlingen holdes i slutningen af august og tredjebehandlingen i begyndelsen af september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her