Læsetid: 4 min.

Angsten hjemsøger Sierra Leone

10. maj 2000

Alle vil ud af Freetown - undtagen britiske elitesoldater, der synes at være helt uvidende om deres opgaver

FREETOWN - Alle vil væk fra Freetown. Lungi-lufthavnen uden for byen er ét stort kaos med meget larmende og vildt gestikulerende mennesker.
Men kun ét enkelt, lille to-propelsfly er til rådighed for den store gruppe i lufthavnen denne mandag. Blot 25 af de omkring 400 ventende vil få en plads på turen til nabolandet Guinea.
Resten må tage turen tilbage til Freetown - en by, der nu er præget af momentvise skududvekslinger, voldsomme dødbringende demonstrationer og frem for alt en trykkende angst for, at Freetown atter skal hjemsøges af de rædsler, der udspillede sig i januar sidste år, da oprørsbevægelsen Revolutionary United Front (RUF) hærgede byen.
Mandag dræbes således 16 under voldsomme uroligheder i Freetown, og konstante rygter taler om et snarligt væbnet oprør blandt de tidligere rebeller, der nu bor i byen. Rygter, der er styrket efter RUF-lederen Foday Sankoh nu rapporteres tilbageholdt af sine tidligere allierede i Sierra Leonean Army (SLA), der har svoret at forsvare Freetown mod angreb fra RUF.
Scenen for slaget ved Lungi Airport lufthavnen foregår imidlertid uden for jerngitteret ved indgangen.
De, der kommer ind bag gitteret, har en chance - men heller ikke mere - for at komme med det lille fly. For også i selve afgangshallen kæmpes der som gjaldt det livet.
Mange af Freetowns libanesiske købmænd har nu sat sig for at komme væk. De fleste af dem medbringer store familier, kone og 4, 5 eller 6 børn, plus en stabel tætpakkede, mørke kufferter, der alene kunne fylde flyet.
Disse libanesere har - sammen med de hvide udlændinge - en stor fordel sammenlignet med landets originale befolkning: En tyk tegnebog.
Mange af de lokale ses med hånden rakt i vejret, viftende med en tilsyneladende gyldig billet, der er bestilt i forvejen. Men i dag er alt anderledes, og billetreservationer er ikke det værd, som de var for 24 timer siden.
Overalt i afgangshallen knitrer dollarsedlerne, når de skifter hænder fra de rige udlændinge til de modtagelige, lokale embedsmænd. Ingen forsøger at skjule det. Alle ved, at pengene afgør sagen.
Alt, der kan minde om en lufthavnsfunktionær - det er svært at vide, da de er klædt som alle andre - får stukket sedler i hånden i håb om at netop deres assistance kan bringe den forhåbningsfulde passager ud.
Der råbes stadig højere. De ventende mennesker bliver mere og mere ophidsede i takt med, at de ser stadig flere passere jerngitteret ind til afgangshallen, mens de selv står tilbage med færre og færre dollarsedler i hånden.
Løbet er ved at være kørt. En absolut majoritet af hvide og libanesere tager plads i det lille fly, mens de tiloversblevne kan stirre på, at flyet letter, og på de utallige, hvidmalede helikoptre, der uden pause overflyver Freetown og bringer FN-personale i sikkerhed.
Bare denne mandag evakuerer FN 266 civile medarbejdere ud af Freetown.

'Ikke et sted for os'
Ikke alle forsøger imidlertid at forlade landet højt til vejrs.
Røde Kors i Guinea modtog søndag et par hundrede bådflygtninge fra Sierra Leone, men i dagene, der følger, forventer Røde Kors masseimmigration fra det krigsplagede land. Allerede i dag bor 400.000 fra Sierra Leone i lejre i Guinea.
De soldater, der netop skulle sikre Freetown og resten af landet for både lokale og udlændinge - FN's UNAMSIL-styrke i Sierra
Leone - oplever faldende aktier i øjeblikket. Tydeligst demonstreret de gange, hvor godt bevæbnede FN-soldater, uden kamp, er blevet totalt afvist, afklædt og afvæbnet af RUF.
Men også internt i FN-styrkens rækker spirer tvivlen på egne evner.
En kenyansk sergent fra UNAMSIL ved navn Ken, som Information møder lidt uden for lufthavnen, fortæller at han, som del af en fredsdelegation i byen Makeni, under kridhvidt flag blev voldsomt beskudt af rebellerne. En fra hans gruppe døde. Ken er tydeligt nervøs, kigger sig forvirret omkring, mens han fortæller, og han spørger fem-seks gange om, hvad jeg har hørt dagens skyderier i Freetown.
"De er som gale hunde, RUF'erne. Forbandede røvhuller," siger han. "Jeg ved ikke, hvad vi laver her blandt disse gale mennesker. Og det samme siger mine mænd. Det her er ikke et sted for os."

Ekstrem skuffelse
Det er der øjensynlig flere, der mener.
På stien mod lufthavnen støder Information pludselig på 20-25 tungt bevæbnede engelske soldater, der patruljerer i to lange rækker, én på hver side af den brede skovsti, med kampklare maskinpistoler. En af soldaterne forklarer, at de netop er blevet landsat, men at de i øvrigt "ikke ved, hvad vi skal i Sierra Leone og hvem, vi skal kæmpe for."
Soldaterne viser sig at være landsat af den engelske hær for at evakuere statsborgere fra Commonwealth- og EU-landene. I går havde de i alt evakueret 180. Også Frankrig overvejer at sende soldater til Sierra Leone til brug ved evakuering.
I en radiotale til nationen søndag, gjorde Sierra Leones præsident, Ahmad Tejan Kabbah, i samme dur opmærksom på, at "alle er blevet ekstremt skuffede over den måde, hvorpå UNAMSIL-tropper har overgivet
sig til RUF," og han forsikrede befolkningen om, at regeringen har en plan klar, "hvis FN vil svigte helt." - i en operation, der med 11.000 FN-soldater var planlagt til
at blive organisationens største...
Side 7: Diamanter er
oprørerens bedste ven
FN lider af et Afrika-syndrom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her