Læsetid: 3 min.

Baronesse Blixen taler ud

18. maj 2000

Karen Blixen funkler usvækket i ny samling af interviews fra perioden 1934-62. Men redigeringen af interviewbogen lader meget tilbage at ønske

Interviewbog
Sitrende, suveræn historiefortæller. Blufærdig debutant. Indfølende menneskekender. Koket aristokrat. Skæbnetro erotiker. Engageret farmlady. Belæst romantiker. Omsorgsfuld imperialist. Perlende humorist. Livsklog og selvbevidst verdensstjerne.
Blixen er stadig strålende i alle sine fremtrædelsesformer.
Og det er netop hendes mange ansigter, man møder i interviewbogen Samtaler med Karen Blixen.
Her har Else Brundbjerg samlet, udvalgt og redigeret en stor del af de mange interviews, Blixen gav i perioden fra udgivelsen af Syv fantastiske fortællinger i USA i 1934 til hendes død i 1962.
Sat sammen i kronologisk orden udgør de knap 90 interviews, hovedsaligt givet til danske medier, en anekdotisk, ja, næsten biografisk vandring gennem Blixens liv og forfatterkarriere.
Der er et væld af gentagelser i de mange sniksnakkende pligtinterviews, Blixen har givet i forbindelse med bogudgivelser, prisoverrækkelser mv. Og de gør undertiden de godt 400 sider til en tung omgang.
Men iblandt dukker de gode underfundige samtaler op, ofte foranlediget af en inspirerende interviewer som f.eks. Otto Gelsted, den amerikanske forfatter Eugene Walther, Karl Bjarnhof eller Niels Birger Wamberg.
Og her er der plads til, at Blixen strækker sine argumentationer ud, fortæller underbyggende anekdoter, og at hun forvilder sig ud af eksotiske tankespor, der giver inspirerende indblik i hendes vidende, engagerede, fabulerende og undertiden temmelig idiosynkratiske tankeverden.

Hverken fugl eller fisk
Det er med andre ord et fantastisk stof, der her er samlet for danske Blixen-elskere. Og man må på ny bøje sig i støvet for fortællekunstens mesterinde.
Men når det er sagt, er det alligevel et mysterium, at Else Brundbjerg (og redaktøren) har kunne nænne at maltraktere materialet ved at klippe passager ud af stort set samtlige interviews i bogen. Det er for at undgå for mange gentagelser, og at bogen skulle ende som 'en mastodont-udgivelse', fremhæver Brundbjerg i forordet. Men alligevel vrimler bogen med gentagne anekdoter, fakta og holdninger.
Det triste resultat er, at bogen hverken er fugl eller fisk; hverken veltilrettelagt, smidig læsning for Blixen-entusiasten eller en troværdig kildesamling over et forfatterskab. Et par redaktionelle sjuskefejl har også sneget sig ind; fejldateringen af et interview, og rod i oversættelsen af et af de engelsksprogede interviews.

Farvestof i sjælen
Men selv disse fadæser formår ikke at jorde den umiddelbare fornøjelse over Blixens livlighed og umiddelbare tilstedeværelse i de sprudlende samtaler.
De vidner om Blixens livslange kærlighed til Afrika, de vilde dyr og de indfødte, der har "mere farvestof i sjælen end de hvide." Samtidig bliver baronessens forkærlighed for den feudale samfundsindretning luftet behørigt.
Blixen ytrer sin bekymring for de yngre generationers traditions- og kulturtab: "Fortællertraditionen er gået tabt. Den moderne litteratur er jo typisk beskrivende, anti-fortællende. Den mundtlige overlevering fra slægt til slægt forsvinder."
Med en kunderask kærlighed til langsomheden advarer hun mod de nye tiders fartglæde og stakåndede rationaler.
Den moderne kærlighedsopfattelse får også kritiske ord med på vejen:
"Det med kærligheden må ungdommen have misforstået. De gør kærligheden alt for respektabel, for fornuftig, ja, næsten til et økonomisk problem. De bliver exhibitionister, og exhibitionisme er så langt fra at være erotikkens rigtige form."
Samtalerne rummer også en sand guldgrube af synspunkter på forfatterskabet og på litteraturens betydning og værdi. Disse betragtninger kunne under en detektivisk litterats hånd samles til en blixensk poetik med alle de vidunderlige diskrepanser og gåder, som udsagn udtalt over knap 30 år nødvendigvis må indeholde.
Men i så fald må originalartiklerne frem igen, hvis ikke læsningen skal falde i et af de mange huller, som Samtaler med Karen Blixen efterlader.

*Samtaler med Karen Blixen. Udgivet af Else Brundbjerg. 412 s. 295 kr. Gyldendal. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her