Læsetid: 5 min.

Bøsser i natten

20. maj 2000

Homoseksualitet i Pakistan er et farligt spil med drenge, der venter i mørket

Sexmarked
LAHORE - Vi spotter ham med det samme. Han står i lyse jeans og en lyserød t-shirt i mørket mellem træerne på Canal Road, der løber langs kanalen i Lahore.
"Det er en af de pæne," siger den pakistanske journalist, der mod løfte om anonymitet har taget Informations udsendte medarbejder med bag i sin skrattende, røde folkevogn for at sondere terrænet i området omkring Canal Road, der er de homoseksuelles forbudte sexmarked i Lahore.
"Man kan se det på måden, han står på. Han står alene, så han tilhører sandsynligvis ikke en bande. Og han er diskret," forklarer journalisten.
Han har studeret homoseksualitet og homoseksuel prostitution i dette område igennem flere år og har lavet interviews med nogle af drengene, der typisk er mellem 14 og 25 år. Men han kan ikke skrive artikler om emnet. Homoseksualitet er både bandlyst og et tabu i det muslimske Pakistan. Sodomi, som hedder det her, er strafbart, og selvom de fleste har hørt, hvad der foregår i mørket på Canal Road, er det ikke noget, man taler om.
Denne tirsdag aften skal vi forsøge at få kontakt til en af drengene - i første omgang under påskud af, at journalisten vil købe sex.
"Det er den eneste måde at gøre det på," siger han.
"Det, de laver, er så forbudt, at bare ordet 'journalist' vil skræmme dem fra vid og sans."

Spillets regler
Den pæne fyr står mellem træerne endnu, da vi for anden gang kører ned af Canal Road. Det er en del af spillet. Man kører den samme rute flere gange og får øjenkontakt, når man passerer drengene, og så ved de, hvad det handler om.
Vi drejer om hjørnet få meter fra, hvor fyren står. Folkevognen sagtner farten.
"Okay, så er han på vej," siger journalisten. Bilen holder helt stille, og fyren sætter sig hurtigt ind. Han kigger genert på journalisten. Og skæver uroligt mod bagsædet.
"Hvor skal du hen," spørger journalisten ham. Første skridt er at vejre luften og etablere fakta: At ingen af parterne er usikre på, hvad det er, der foregår. I princippet kunne drengen være blaffer, og kunden kunne tro, han var blaffer.
"Hvor som helst," svarer fyren, og dermed er aftalen indgået. Han skæver igen om på bagsædet. Det er tydeligt, at han synes, det virker mærkeligt, at der sidder en kvinde i bilen.
"Det er en dansk veninde," beroliger journalisten ham, "jeg skal køre hende hjem. Jeg har fortalt hende, at jeg ville tage nogen op - det er okay for hende, du ved - europæere!"
To minutter efter har fyren lagt sin hånd i skridtet på journalisten. Han kigger på ham, afventende. Hånden får lov at ligge lidt, så flytter journalisten den roligt og fortæller den unge fyr, at vi gerne bare vil snakke med ham, og at det er derfor, vi har samlet ham op. Han nikker, og den røde folkevogn ruller ind på parkeringspladsen foran en lille kiosk, der sælger sodavand.

Lønnen går til ludere
"Jeg bliver samlet op af mænd hver dag," fortæller Tanveer, der er 21 år.
"De vil have blowjobs (oralsex, red.) eller analsex. Nogle gange gør jeg det i bilen, nogle gange kører vi hen til et øde sted. Nogle gange er det også mig, der skal gøre det ved dem, altså være den aktive. Det kommer an på omstændighederne."
Tanveer er ikke sikker på, hvor længe han har arbejdet som prostitueret - måske tre-fire år. Han vil ikke fortælle, hvor meget han får pr. kunde.
"Sommetider betaler de penge og sommetider ikke. Der kan være nogen, der tænker 'stakkels fyr', og så giver de en masse penge. Der er også nogle, der kommer i grupper. De penge, jeg tjener, bruger jeg på at gå til ludere."
Hvorfor Tanveer ikke får penge af nogle af sine kunder, vil han ikke svare på.
"Jeg kan godt lide mænd, men jeg kan bedst lide kvinder," siger han bare.
Tanveer blev aldrig færdig med folkeskolen. Han arbejder på et hotel i dagtimerne og nogle gange kommer de faste kunder hen til hotellet for at hente ham.
"Vi kan aftale en tid," siger han til journalisten.
Familien ved ikke, hvad han laver efter arbejde. Han har ikke problemer med politiet, siger han. Men da politiet bliver nævnt, har Tanveer ikke lyst til at sidde i bilen længere.

Politiet scorer kassen
Politiet er et af drengenes store problemer, fortæller journalisten, da Tanveer er forsvundet ud af bilen.
For politiet holder øje med dem. Ikke for at arrestere dem, men for at afkræve kommission.
"Mange af drengene, jeg interviewede, fortalte, at politifolkene oven i kommissionen tvinger dem til analsex. Det var faktisk ofte den primære grund til, at de overhovedet ville tale med mig. For at fortælle om politivolden," siger journalisten.
Men også kunderne er nogle gange uheldige med politiet.
"Politiet har aftaler med nogle af drengene - især dem, der er organiseret i bander. En 'signaldreng' informerer politiet - nogle gange via politiradio - som så holder kunderne op og siger: 'Hvad laver du med den dreng der? Tvinger du ham til sodomi?' og så må kunden slippe en masse rupies for ikke at blive anholdt."
Mange af transvestitterne, der også trækker i området, har for eksempel aftaler med politifolk, når de er 'off-duty', fortæller journalisten, idet vi passerer en underskøn skabning med overdimensionerede diamantøreringe og stram kjole, der gemmer sig i mørket.
Af samme grund er der næsten ikke nogen transvestitter tilbage. Kunderne er blevet skræmt væk.

Eneste udvej
Det er umuligt at sige, hvor mange gadedrenge, der står i området ved Canal Road. På selve Canal Road har vi denne aften måske talt omkring 25. Men det er sent og de fleste kunder plejer at komme ved 19-tiden. Sikkert på vej hjem fra arbejde.
Gadedrengene findes i hele Pakistan, men "Lahore is THE place" som journalisten siger.
"Bortset fra hele aspektet omkring prostitution som sådan, og at der er drenge og unge mænd, der er tvunget til at sælge sig selv, så kan jeg ikke lade være med at tænke over, at scenen omkring Canal Road viser, hvor mange homoseksuelle mænd, der findes her i landet," siger journalisten, da vi langt om længe holder i hans garage.
"Bare antallet af vittigheder, vi har i Pakistan om homoseksuelle, siger noget om, hvor udbredt fænomenet er. I nogle områder i de sydlige Punjab siger man: 'En mand vil være attraktiv for andre mænd, indtil han får hår i håndfladen - og det får han aldrig.' Men er man homoseksuel, så er den eneste måde, man kan være det på, at køre rundt her om aftenen i Lahore i en evig angst for at blive opdaget," siger journalisten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her