Tele Danmarks bredsbåndsplan er helt utilstrækkelig, mener IT-branchen. Man skal nærmest være masochist for at starte virksomhed i Danmark, lyder dommen
Ordene "offensivt" og "aggressivt" blev brugt 26 gange, da Tele Danmark i går lancerede en ny bredbåndstjeneste til internet-trafik. Men udspillet er tættere på fedtspilleri end på at være offensivt, mener den danske IT-branche.
Tele Danmarks direktør, Henning Dyremose, lancerede telekoncernens nye NetExpres tele-bredbånd som et forsøg på "at komme op i IT-superligaen".
Men Gert Birnbacher, der er formand for Foreningen for Dansk Internethandel, kalder det for "en tam omgang. Jeg vil måske gå med til, at Tele Danmark nu rykker fra anden division til først division," siger han. "Men hvis man skal være med i superligaen, skal bredbåndet være bredere."
"Tele Danmarks udspil til det, de kalder et bredbånd, er på kanten af fedtspil. De kører med tårnhøje overskud men er slet ikke med til at skabe en infrastruktur, der kan skabe grobund for internetbranchen. I dag skal man være omtrent masochist, hvis man starter IT-virksomhed på denne side af sundet."
Alt for dyrt
Jacob Lyngsøe fra den danske IT-brancheforening er enig med Gert Birnbacher. Han mener, at Tele Danmarks bredbåndstilbud er alt for dyrt.
Det koster 1.199 kroner om måneden for en 1 megabit forbindelse.
"Jeg er glad for, at Tele Danmark nu endelig kommer ud af busken. Men det er altså alt for dyrt, når man kan få 10 megabit-forbindelser for 200 kroner om måneden lige på den anden side af sundet. Det koster femtedel for en forbindelse, der er 10 gange så hurtig," siger Jacob Lyngsøe.
Heller ikke IT-brancheforeningen mener, at Tele Danmarks bredbånd er et egentligt bredbånd: "Hastigheden skal tidobles og prisen ned," siger han.
Reserveholdet
Kristian Jensen, Venstres forskningsordfører i Folketinget, er ligeledes skeptisk over for Tele Danmarks strategi.
"Tele Danmarks bredbåndsløsning er for mig at se ikke noget, der rykker Danmark op i nogen superliga. Det sender os snarere på reserveholdet. Derfor undrer det mig, at Tele Danmark ikke tør sætte sig selv i førersædet i den her udvikling, men bliver ved at beskytte de gamle investeringer, de gamle abonnementformer," siger Kristian Jensen.
Tele Danmark tror, at "ASDL vil være fremtidens teknologi".
Men det mener den danske IT-branche og den handlekraftige svenske televirksomhed, Bredbandsbolaget, der i øjeblikket lægger et superhurtigt fibernet ind i de svenske hjem, ikke.
Der skal meget mere til. De peger på, at fiberoptiske kabler eller en bedre udnyttelse af det eksisterende kobbernet ville gøre det muligt at se tv i digital kvalitet på Internettet.