Læsetid: 2 min.

Centralbanken overreagerer

6. maj 2000

Når euroens kurs falder, må der ikke slækkes på kravene til den økonomiske politik, siger
topøkonom

Psykologi
Euroens fortsatte fald handler nu så meget om psykologi og ikke om økonomi, at professor i økonomi ved Århus Universitet, Torben Andersen opfordrer direktøren for Den Europæiske Centralbank og topministre i de europæiske lande til at slå koldt vand i blodet.
"Nu skal man have is i maven og være klar til at acceptere yderligere fald. Det er for tidligt at sige, at kursens fald presser inflationen op, eller om der er tale om et midlertidigt problem," siger Torben Andersen.
Dermed går han i rette med Direktøren for Den Europæiske Centralbank, hollænderen Wim Duisenberg, der fredag henvendte sig direkte til Europas borgere. Den aktuelle udvikling i euroens kurs har givet anledning til spørgsmål fra europæiske borgere, som er bekymrede for deres valutas værdi, hed det i den usædvanlige erklæring, som var stilet direkte til Europas borgere. Her siger Duisenberg, at han forstår borgernes bekymring, "fordi en vedvarende lav kurs på euroen på længere sigt kan give højere priser i forretningerne. Tillige kan den (euroens lave kurs, red.) underminere opfattelsen af den fælles mønt som en stabil valuta. Derfor følger vi i Den Europæiske Centralbank euroens kursudvikling meget nøje."

Østrig op på møde
Torben Andersen peger på, at Duisenberg kun er bekymret over den lave kurs, fordi den kan føre til inflation.
"Selv om ingen havde forestillet sig, at euroen ville falde så meget, så er store udsving i kurserne ikke usædvanlige. Men det får en ekstra dimension, fordi euroen er en ny valuta og Den Europæiske Centralbank er en ny institution," siger Torben Andersen.
Hvor euroen nu er faldet med omkring 25 procent i forhold til dollaren siden euroens indførelse den 1. januar 1999, så er udsvingene ifølge Torben Andersen ikke større end de udsving, der har været mellem dollar og euroens forløber, Tysklands d-mark.
"Der er ikke grund til bekymring, for markederne har en tendens til at overreagere. Stigninger og fald i kurserne kan forstærke sig selv," siger Torben Andersen.
Kursen på euroen er i meget høj grad et spørgsmål om troværdighed, og derfor har det betydning, om de 11 euro-lande overholder kravene til den økonomiske politik.
På mandag mødes alle EU-landes økonomi- og finansministre i ECOFIN-ministerrådet i Bruxelles. Her er EU-Kommissionens kritik af Østrigs økonomi på dagsordenen. Østrigerne nedbringer i følge Kommissionens vurdering ikke deres underskud på statsbudgettet i det tempo, Kommissionen ønsker det.
"Hvis ikke Kommissionen følger op på lande, der ikke overholder kravene, så er det et spørgsmål om troværdighed. Så ved man ikke, om kommissionen er villig til at holde landene fast på konvergenskravene, når det virkeligt gælder," siger Torben Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her