Læsetid: 2 min.

Døden i marken

26. maj 2000

Krigsreporteren Kurt Schork, Reuter, dræbt i baghold i Sierra Leone

Nekrolog
'Af Kurt Schork, Reuters korrespondent'
Så mange gange har denne byline indledt en velskrevet og indlevende reportage fra et af verdens brændpunkter - såvel i Information som i nyhedsmedier verden over.
Nu aldrig mere. Den 53-årige amerikanske veteran blandt krigskorrespondenter døde onsdag eftermiddag under udøvelsen af sin profession.
Det skete, da Schork - sammen med en gruppe kolleger og ledsaget af en militæreskorte - i bil var på vej til fronten i endnu en krig - denne gang i Sierra Leone.
På vej til landsbyen Lunsar, ca. 90 km øst for hovedstaden Freetown, faldt kortegen i et baghold, foranstaltet af oprørsbevægelsen Den Revolutionære Forenede Front.
Bilerne blev beskudt med automatvåben, Schork blev ramt i ansigtet og døde øjeblikkeligt. Miguel Gil Moreno, 32-årig kameramand fra Associated Press, omkom sammen med Schork og fire regeringssoldater. Kameramanden Mark Chisholm og fotografen Yannis Berakis, Schork's faste hold på reportagerejser, blev såret, men undslap.
Kurt Schork kom sent ind i journalistikken. Efter endt uddannelse på Rhodes University og så forskellige karrierer som ansat i New Yorks bystyre og ejendomsmægler, besluttede Schork som godt 40-årig "at prøve noget andet".
Han viste sig at have alle krigskorrespondentens dyder: en unik baggrundsviden, en vis portion mod, en evne til at være på rette sted til rette tid - og en altregistrerende følsomhed. Navnlig det sidste gjorde, at Schork skilte sig ud fra krigsjournalistikkens khaki-klædte korps. Kurdernes oprejsning i det nordlige Irak under Golf-krigen var første gang, at navnet Schork prentede sig i bevidstheden - trods den anonymitet, der normalt er bureaujournalistens vilkår.

Levede ikke op til myten
Men hans kombination af gedigen nyhedsjournalistik og indlevende features om menneskets lod under krig kom først til sin fulde ret i eks-Jugoslavien.
Schorks øjenvidneskildring af, hvordan et ungt kærestepar - hun muslim, han serber - blev skudt ned, mens de søgte at flygte fra det belejrede Sarajevo, står tilbage som historien om det etniske og religiøse hads vanvid.
Senere udstationeringer - i Kosovo, i Østtimor, i Tjetjenien og senest i Afrikas mange krige - befæstede Schorks ry som sin generations mest fremtrædende brændpunkts-journalist.
Hans betydning fremgår af de mindeord, som i går strømmede ind:
"Schork vidste altid bedre besked end samtlige de FN-ansatte, regeringsmedlemmer og embedsmænd, jeg har mødt. Han var den tapreste, klogeste og fineste journalist, jeg har kendt i 35 år," sagde USA's FN-ambassadør og mangeårige Balkan-forhandler Richard Holbrooke.
"De gjorde, som andre journalister verden over: Tog nogle risici, så alle vi andre kunne blive informeret," sagde FN-generalsekretær Kofi Annan i sine mindeord om de to dræbte.
Som person levede Schork ikke op til myten om den hårdt-drikkende, her-og-nu-levende og storskrydende krigskorrespondent. Han var en bebrillet intellektuel, var indadvendt, talte mumlende - og var efter eget udsagn ikke specielt modig.
"Jeg kalkulerer altid nøje risikoen, før jeg tager ud i marken", sagde han.
Onsdag eftermiddag - på en vej mellem landsbyerne Matekete og Lunsar i Sierra Leone, Vestafrika - kalkulerede han forkert. Med Schorks og Morenos død er der i år foreløbig dræbt 26 journalister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her