Læsetid: 2 min.

DR-kritik afvises

30. maj 2000

DR 1's kritiske programmer om asylansøgeres asylmotiver bringer ikke nogen i fare, siger tilrettelæggeren

Manden bag DR 1's omstridte Flygtning?-programmer, journalist Mogens Rasmussen, var uenig i beslutningen om at udskyde udsendelsen om irakeren Fayez, der blev sendt i aftes, men som oprindelig var programsat i marts.
"Programmet er produceret under hensyntagen til de risici, der kunne være for alle mulige parter. Jeg vurderede, at programmet burde og kunne have været sendt på det aftalte tidspunkt," siger Mogens Rasmussen over en mobiltelefon fra Thailand.
Da beslutningen om at udskyde udsendelsen - omtalt i Information mandag - blev truffet af DR 1's programchef Jørgen Ramskov, opholdt Mogens Rasmussen sig i Sydamerika uden for Danmarks Radios rækkevidde.
Fayez henvendte sig få dage inden det planlagte udsendelsestidspunkt til DR for at få udsat udsendelsen. Begrundelsen var, at hans søn på det tidspunkt stadig opholdt sig i Irak, og at han frygtede vanskeligheder for sønnen, hvis det kom frem, at han selv var asylansøger i Danmark.
"Jeg vurderede, at der ikke var nogen risiko for sønnen i forbindelse med det program, jeg har lavet. Ud fra det program, jeg har produceret, mit besøg i Irak, hele min oplevelse af sagen, min research, mine kalkulationer har jeg vurderet, at programmet kunne sendes," siger Mogens Rasmussen.

Regnvejr i morgen?
- Kan du afvise, at Fayez' familie kunne komme i vanskeligheder, hvis Saddam Husseins agenter fik kendskab til, at Fayez i DR 1 fortæller om forfølgelse og fængsling i Irak?
"Bliver det regnvejr i morgen? Jeg skal ikke ikke ind på alle dine hypoteser, du," svarer Mogens Rasmussen.
Han afviser i øvrigt Fayez' påstande om, at han fik løfter om anonymitet og om, at tv-holdet ikke ville opsøge familien i Irak. Men han ønsker ikke at oplyse det præcise indhold af aftalerne med Fayez.
Programchef Jørgen Ramskov oplyste søndag til Information, at Mogens Rasmussen i forbindelse med optagelserne havde gennemført, hvad han betegnede som "dokumentérbare briefinger" af de medvirkende asylansøgere, så det skulle være muligt at dokumentere, at Fayez ikke blev lovet noget, der ikke er holdt.
"Ingen kommentarer," svarer Mogens Rasmussen, da Information spørger til de "dokumentérbare briefinger".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu