Læsetid: 2 min.

Egyptisk jagt på 'ny Salman Rushdie'

13. maj 2000

En roman af en syrisk forfatter har udløst store, voldelige demonstrationer i Kairo

Egypten har langtfra fået bugt med sine fundamenta-listiske dæmoner. En roman af en syrisk forfatter, som blev heftigt fordømt af det islamistiske tidsskrift Al-Shaab, var nok til at udløse de mest voldelige demonstrationer i den egyptiske hovedstad siden Golf-krigen.
Mandag måtte politiet bruge tåregas og gummikugler for at pacificere flere tusind studerende fra Al-Azhar universitetet, som demonstrerede for at få bogen trukket tilbage og kulturministeren fyret. Omkring 50 personer - heraf tre politibetjente - blev kvæstet, mere end hundrede anholdt og 75 af demonstranterne stillet for retten.
Dagen efter indledte studerende på flere egyptiske universiteter sit-in demonstrationer.
Sagen begyndte i marts, da romanen Algefesten af syreren Haidar Haidar blev udgivet som led i en serie med titlen Den arabiske boghorisont og med støtte fra kulturministeriet. Den udkom første gang i Libanon i midten af 1980'erne, og man kunne uden vanskelighed finde eksemplarer af den i Cairo.
Bogen fortæller om to irakiske kommunister, der lider nederlag i deres forsøg på at styrte Saddam Hussein. De må flygte til Algeriet, hvor de desillusioneres over at opdage, at revolutionen i 'martyernes land' land ikke er andet end et blændværk. Den ene bliver myrdet af irakiske agenter, mens den anden kaster sig i havet fra en klint - og overgiver sit legeme til algerne.

Væv af blasfemi
Det opfatter Al-Shaabs anmelder, Mohamed Abbas, som et væv af blasfemi. Han anklager forfatteren for at beskrive profeten Mohamed som en "skørtejæger" og stemple ham som "vantro" og "gudløs", ja, endda som en "frafalden". Den slags bør ifølge de mest yderligtgående fortolkninger af islam straffes med døden.
Tre gange gik Al Shaab til angreb på Haidar og brugte endda næsten et helt nummer af bladet på ham og dem, der har ladet ham komme til orde - især kulturminister Faruk Hosni, som i forvejen ofte har været genstand for den islamiske presses kritik.
Til at begynde med meddelte Hosni, at bogen ville blive trukke tilbage, og at der ville blive nedsat en ekspertkommission til at undersøge dens indhold. Kort efter skiftede han imidlertid standpunkt og talte om en skræmmekampagne "med politiske bagtanker".
Men det var for sent. Haidar er blevet 'den syriske Salman Rushdie', og redaktøren af bogserien, Ibrahim Aslan - en af sin generations bedste forfattere - er blevet udset til offentlig afstraffelse. Kampagnen er også blevet udvidet til at omfatte nogle af landets fineste ånder, blandt andre kritikeren Ali Bau Shadi og forfatteren Edouard al-Kharrat.
Omkring tusind 'liberale' intellektuelle har reageret med at underskrive et manifest imod oplysningens fjender. Haidar Haidar har fra Syrien erklæret, at han ikke nærer noget ønske om at være en ny Rushdie. Han mener, at islamisterne i Egypten føler sig trængt på det politiske plan og derfor har udvalgt sig hans bog som våben mod mere progressive strømninger.
Heri tager han ikke fejl: Al-Shaabs chefredaktør Magdi Hussein blev for nogle uger siden fængslet i en sag om bagvaskelse af viceministerpræsidenten.
Dertil kommer, at det parlamentsvalg, der skal afholdes om seks måneder, efter alt at dømme vil blive manipuleret til fordel for magthaverne. Det har ophidset gemytterne blandt islamisterne, som har forbud mod at deltage i det politiske liv.

© 2000 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her