Læsetid: 2 min.

Endnu en top SF'er anbefaler euro-ja

11. maj 2000

Venstrefløjens nej støtter Pia Kjærsgaard, siger SF'eren Jørn Jespersen og anbefaler et ja til den fælles valuta. SF's formand Holger K. Nielsen afviser partifællens kritik

Top-SF'eren Jørn Jespersen trodser nu formand Holger K. Nielsen og anbefaler et klart ja til ØMU'en ved folkeafstemningen den 28. september. Siger SF'erne nej, fremmer de ikke et mere solidarisk Europa, men et fremmedfjendsk og isolationistisk Europa.
"Det bliver ikke Holger K. Nielsen, men Pia Kjærsgaard, der toner frem på fjernsynsskærmen efter et dansk nej. Hun vil med et stort smil forklare, hvordan nej'et skal forstås. Det mentale og politiske signal ud i verden vil være et fremmedfjendsk, nationalistisk og selvtilstrækkeligt nej. Det er det afgørende for mig," siger Jørn Jespersen, der som formand for Folketingets Miljøudvalg er en af de højest placerede SF'ere.

Ingen kommentarer
SF's formand vil ikke kommentere Jørn Jespersens klare støtte til et ja, men siger, at et ja vil være lige så svært at tolke som et nej.
"Der er også meget borgerlige og venstreorienterede, der stemmer ja," lyder det fra Holger K. Nielsen.
Gruppeformand Jes Lunde deler Jørn Jespersens frygt for de fremmefjendske signaler, der kan ligge i et nej men er ikke enig i, at det er argument nok.
"Jeg mener, at fordelene ved et nej overskygger den frygt. For mig er det vigtigste, at Danmark fastholder sin handlefrihed på det økonomiske område," siger Jes Lunde. Han understreger, at han ikke har det mindste problem med Jespersens ja.
"Det kan SF sagtens rumme. Det har vi levet fint med før og det gør vi også fremover," siger Jørn Jespersen.
Med sin klare udmelding holder Jørn Jespersen liv i det ellers så hensygnende ja-mindretal i SF. Et massivt flertal i hovedbestyrelsen har anbefalet et nej, ingen af de 39 medlemmer stemte imod
nej'et, mens fire undlod at stemme.
Nu kommer SF'erne endnu engang til at diskutere ja'et og nej'et på landsmødet, der finder sted om ti dage.
Jørn Jespersen mener, SF's og Dansk Folkepartis nej er for ringe. Samtidig langer han hårdt ud efter ja-siden.
"Begge parter taler ekstremt meget om tryghed. De siger, at hvis man stemmer ja eller nej, så bliver tingen ved med at være som de er i dag. det er løgn og diskvalificerende for den politiske debat," siger Jørn Jespersen.
Han mener, at velfærdssamfundet står foran store forandringer uanset om det bliver et ja eller et nej:
"Nyrup svigter vælgerne og Pia Kjærsgaard svigter vælgerne. I stedet for at snakke med befolkningen om forandringerne, siger man, at der er et nemt svar, stem ja eller stem nej. Det er forkert," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her