Læsetid: 3 min.

Estrada slås for sit image

9. maj 2000

Filippinernes præsident har problemer med gidseltagere og faldende popularitet

ZAMBOANGA - Svedende under videokameraernes projektører går præsident Joseph Estrada fra seng til seng på General Navarro-hospitalet i Zamboanga, en havneby på sydvestkysten af den sydfilippinske ø Mindanao.
Erap ('kammerat', som filippinerne kalder ham) er kommet på besøg for at opmuntre de soldater, der blev såret under sammenstød med den islamiske oprørsgruppe Abu Sayaf søndag. Til lejligheden er han trukket i militær camouflageuniform.
Han bøjer sig over en soldat, hvis ben er blevet splintret af en mortérgranat, lægger en hånd på hans skulder og stikker en check på 20.000 peso (knap 4.000 kr.) i hånden på ham. En korporal får en medalje, som præsidenten fæstner på hans pyjamasjakke, mens han mumler en lynønskning.
Lidt senere anlægger han en resolut, krigerisk tone, da han taler til en lille forsamling lokale officerer: "Jeg tilbyder fred til dem, der ønsker fred, men jeg lover nederlag til dem, der vil krigen."

Dalende popularitet
Den tidligere B-skuespiller udfolder hele sit talent i et forsøg på at genskabe den popularitet, han har mistet i løbet af de seneste måneder. Kun 20 procent af de 70 millioner indbyggere erklærer sig tilfredse med hans indsats - det laveste tal, der nogensinde er registrert for en filippinsk præsident.
To år efter sin jordskredssejr er Erap kommet ud i en alvorlig tillidskrise. De mange bortførelser og det genopblussede muslimske oprør i den sydlige del af ø-riget er blot de seneste problemer for en præsident, hvis embedsudøvelse bringer mindelser om Marcos-tidens udskejelser.
Filippinerne kendte til Estradas drikkevaner, hans amorøse eventyr og hang til hasardspil, inden de valgte ham, men mange mente, at hans uregelmæssige livsførelse ikke ville påvirke hans evne til at lede landet. Nu er de begyndt at tvivle.
Præsidenten elsker at holde nattesæde med sine venner, hvoraf mange er indflydelsesrige erhvervsfolk. Den lokale presse taler om et 'midnatskabinet', som træffer beslutninger af betydning for landets fremtid ind imellem whiskyslurkene.
Sidste år forhindrede Estrada en politiundersøgelse mod ejeren af Philippine Airlines, Lucio Taan, der var mistænkt for have tilbageholdt 64 millioner dollar i skat. Senere pressede han formanden for Børskommissionen til at standse efterforskningen i en sag, hvor forretningsmanden Dante Tan blev beskyldt for ulovlige børsspekulationer.
Disse affærer har bidraget til at undergrave udenlandske investorers tillid til en land, som eller kom godt igennem finanskrisen i 1997. Små forretningsdrivende og lønmodtagere er begyndt at organisere en tavs protest, bl.a. ved at uddele klistermærker med et udråbstegn.
Ifølge præsidentens rådgivere, gør han sig store anstrengelser for at rette op på sit image. Han er begyndt at møde tidligt på sit kontor og holder hver dag møde med sine ministre. Han har endda afbrudt forbindelsen til de mest uheldige venner.

Omgivet af 'høge'
Den øgede kriminalitet og det muslimske oprør i syd giver ham en god anledning til at spille sin foretrukne rolle som den håndfaste leder.
I sin tale i Zamboanga, hvor han var omgivet af 'høge' fra regeringen som indenrigsminister Alfredo Lim (med øgenavnet Dirty Harry) og militære chefer, nævnede han kun én gang i forbifarten de gidsler, der tilbageholdes på naboøen Jolo. I stedet var det gennemgående tema viljen til 'total krig' mod alle, der truer landets stabilitet.
Senere var præsidentens talsmand, Ricardo Puno, nødt til at moderere hans udtalelser. Han forklarede, at hvis gidslerne bliver behandlet godt og får mad og medicin, er der gode chancer for en fredelig løsning på krisen.

© 2000 Libération & Information.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her