Læsetid: 2 min.

EU bløder op over for Østrig

24. maj 2000

Belgisk udenrigs-minister roser plan for ophævelse af sanktionerne fra Østrigs opposition, der også har kontakt til Paris og Berlin

BRUXELLES - Der er opblødning på vej fra Bruxelles. I går lød der for første gang forsonlige toner fra en af Østrig-sanktionernes mest indædte forsvarere, Belgiens udenrigsminister Louis Michel.
Det skete efter et møde i Bruxelles mellem Michel og lederne af to østrigske oppositionspartier, Socialisterne og Liberalt Forum.
Her forklarede østrigerne , at sanktionerne efter deres mening ikke kan udrette mere positivt i Østrig, og at de nu tværtimod gavner regeringen, der "gemmer sig bag dem."
Louis Michel blev derfor opfordret til at støtte en ophævelse af sanktionerne på baggrund af en fempunkts-plan, som socialisten Alfred Gusenbauer medbragte. Den blev i sidste uge fremlagt i Paris for premierminister Lionel Jospin, og i mandags for Tysklands kansler Schröder i Berlin.
"Planen er det første intelligente og lovende forslag, jeg har set. Hvis betingelserne er til stede, vil det kunne lede til en bedre forståelse mellem Østrig og de 14 lande," sagde Michel kryptisk.
Michel understregede, at det stadig er op til regeringen i Wien, at komme de 14 EU lande i møde.

Østrig overvåges
Fempunkts-planens vigtigste element er etableringen af en gruppe EU-observatører, der skal overvåge Østrigs opførsel gennem et år. Allerede fra denne periodes begyndelse tænkes sanktionerne ophævet. Udover det skal Østrig også lave en plan til bekæmpelse af racisme.
Oppositionens anstrengelser føjer sig til regeringschefernes konsultationer om sagen.
En artikel i Berlingske Tidende tirsdag hævdede, at den portugisiske statsminister og leder af EU's roterende formandskab, Antonio Guterres, har haft et telefonmøde med statsminister
Poul Nyrup Rasmussen - og at det ifølge regeringskilder skulle være et sikkert tegn på, at sanktionerne er på vej mod en snarlig afvikling.
Men efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn sagde statsministeren, at der ikke er noget nyt i forhold til sidste uge, men at der stadig er kontakter mellem regeringerne.
Nyrup ville heller ikke ville byde på, om der sker en afklaring inden EU-topmødet i Portugal i midten af juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her