Læsetid: 2 min.

EU-boykot virker

16. maj 2000

De europæiske miljøorganisationer får bred støtte til deres krav om ekspertbistand til
det komplicerede arbejde med miljø og standarder

Fra mange sider er EU-Kommissionen nu under pres for at give støtte til EU's miljøorganisationer, så de kan fortsætte deres arbejde med at påvirke EU' s miljø-standarder.
Efter Informations artikel i går lover miljøminister Svend Auken (S) at rejse sagen over for EU's miljøkommissær Margot Wallström. Hans partifælle Torben Lund kræver et møde med Wallström i Europa-Parlamentet. Og Jacob E. Holmblad, som er direktør i Dansk Standard, der repræsenterer Danmark i de europæiske standardiseringsorganisationer, vil rejse sagen over for EU-kommissær for Virksomheder og Information, Erkki Liikanen.
Også den konservative gruppe i Europa-Parlamentet er på banen og arrangerer en høring om emnet den 8. juni.

Sådan er kapitalismen
"Industrien har altid indflydelse. De grønne har det kun, hvis vi sørger for, at de har krav på at blive repræsenteret og gør det økonomisk muligt for dem. Sådan er kapitalismen," sagde Svend Auken mandag til Radioavisen.
Torben Lund, der er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, bad i går om at få Wallström indkaldt i parlamentets miljøudvalg.
"Jeg er skuffet over hende. Nu vil jeg kræve, at der sættes midler af, så miljøorganisa-
tionerne kan få en chance for at deltage i arbejdet," siger han. For et par måneder siden sikrede Torben Lund sig, at der sættes penge af til formålet på parlamentets budgetforslag. Det har parlamentet også tidligere gjort, men EU-Kommissionens Miljødirektorat har ikke rettet sig efter det.
"Det er jo en katastrofe for miljøarbejdet, at 135 organisationer ligefrem boykotter det. Industrien har ubegrænsede ressourcer, og jeg frygter, at den bliver alt for dominerende," siger Lund.
Margot Wallström var ikke at træffe i går. Hendes talskvinde, Pia Ahrenkilde, siger, at hun "selvfølgelig mener, standardiseringsarbejdet er meget vigtigt. Det er synd, hvis miljøorganisationerne melder sig ud - og Miljødirektoratet vil gøre alt for, at miljøinteresserne bliver repræsenteret i standardiseringskomiteen, CEN."
Men Margot Wallström og hendes direktorat kan ikke love, at miljøgrupperne - i lighed med fagforeninger, forbrugerorganisationer og små virksomheder - får finansieret et teknisk kontor til at hjælpe med de tunge sager, som behandles i næsten 2000 forskellige udvalg. "Det kan blive svært at finansiere med vores budget," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her