Læsetid: 1 min.

EU-eksperter: B-medlemskab en myte

9. maj 2000

De fire danske EU-forbehold behøver ikke at gøre Danmark til B-medlem af EU,
siger internationale EU-eksperter

Danmark behøver ikke at blive et B-medlem af EU, hvis den danske befolkning vælger at beholde de fire EU-forbehold. Hvis Danmark vil, er det fortsat muligt at få politisk indflydelse.
Sådan lyder vurderingen fra førende britiske EU-eksperter, som ikke er enige i konklusionen i den rapport om de danske forbehold, som Dansk Udenrigspolitisk Institut (DUPI) offentliggjorde i går.
Her fremgår det, at Danmark på grund af de fire forbehold, er på vej til at blive et B-medlem, som vil få svært ved at få indflydelse på de politiske beslutninger i EU. Men sådan behøver det ikke at gå, siger Kenneth Dyson, der professor i Europæiske studier på universitetet i Bradford. Han peger på, at politisk indflydelse er et resultat af flere faktorer.
"Man kan både få indflydelse igennem sin tilstedeværelse og gennem sin evne som foregangsland. Det er klart, at Danmark kan øge sin indflydelse ved at droppe forbeholdene, men så længe Danmark har en god samfundsudvikling og en velfungerende økonomi og samtidig søger indflydelsen, vil der blive lyttet til Danmark," siger Kenneth Dyson til Information.
For John Palmer, der leder Bruxelles-tænletanken European Policy Center, handler det ikke om et A- eller B-medlemskab. Han betegner Danmark som et "fuldgyldigt medlem - forbehold eller ej."
"Forbeholdene har ikke hidtil gjort den store forskel, men det er da klart, at Danmark udelukker sig selv for noget indflydelse. Men det er ikke et spørgsmål om at være B-medlem, men om ikke at udnytte den indflydelse, man har," siger John Palmer.
Både han og Dyson undrer sig over, at danskerne ikke udnytter de muligheder for øget indflydelse, som en afskaffelse af forbeholdene vil give: "Danmark er i en helt unik position med en velfungerede økonomi, som gør, at der vil blive lyttet til Danmark. Hvis danskerne vil, kan de få en meget større indflydelse, end deres antal berettiger dem til," siger Dyson.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her