Læsetid: 3 min.

Europas læger er imod genpatenter

20. maj 2000

De europæiske lægeorganisationer menr, at den nye patentlov er etisk uacceptabel. Parlamentarikere i Tyskland og EU arbejder for en udsættelse

Tredjebehandlingen af loven om patentering af menneskelige gener er ved at blive sat i værk i Folketinget. Men efterhånden som loven skal implementeres i de nationale parlamenter, vokser modstanden rundt omkring i Europa.
Især lægeforeninger over hele Europa er enige om, at loven vil få alvorlige konsekvenser for muligheden for medicinsk behandling og diagnostik på patienter.
Men også NGO'ere mener at direktivet vil skade, ikke kun patienter, men også udviklingslandenes interesser.
Formanden for den danske lægeforenings etiske udvalg Hanne Mollerup har været glad for Etisk Råds klare udmelding, der "tydeligvis stillede menneskers og patienters integritet og sundhed forud for industriens interesser," som hun udtrykker det.
Terie Vigen fra den norske lægeforening er enig. Han siger til Information:
"Vi mener, at patent på gener eller dele af gener er forkert. Konsekvenserne vil være meget alvorlige. Det vil hæmme både udviklingen af medicinsk behandling og diagnostik".
Patientforeningerne i Norge er ifølge Vigen ikke interesseret i at standse direktivet, da de er infiltreret af medicinalindustrien. Det samme gælder for Danmark. Hanne Mollerup siger: "Jeg har en mistanke om, at det er andre, der styrer patientforeningerne."
Anders Milton fra World Medical Association er enig i, at gener og dele af gener ikke vil blive stillet til fri afbenyttelse for forskningen, når der kan opnås patent på gentiske tests.
"Der er voksende bekymring blandt læger om patenteringen af de menneskelige gener på grund af den potentielle begrænsning af behandlingsmuligheder for patienter, og på grund af de restriktioner, dette måtte medføre i forhold til informa-
tionsoverførsel" til udviklingslandene, som han udtrykker det i en pressemeddelse.

Fortsat protest
Greta Årsved fra den stående komité af europæiske læger har allerede for en måned siden appelleret til de nationale parlamenter om ikke at implementere EU's patentdirektiv med den begrundelse, at menneskelige gener ikke må være objekt for patenter, at patenter på biologisk materiale vil bringe den frie forskning i fare og hindre fremstillingen af ny medicin.
"Allerede nu ser vi tegn i Europa på, at forskere ikke vil offentliggøre deres forskning af frygt for, at bioteknologiske firmaer står på spring med patenteringer," siger hun.
Årsved agter selv at diskutere sagen med den ansvarlige EU-kommissær og opfordrer læger i det enkelte europæiske lande til at kræve samråd med deres sundhedsministre om dagen.
I Tyskland er det Justitsministeriet, som skal implementere lovforslaget, og her har man, ligesom i Danmark, valgt at oversætte direktivet til national lovgivning uden ændringer.
Det har ført til protester blandt læger, forskere og NGO'ere. Den landsdækkende tyske lægeforening har enstemmigt besluttet at kæmpe mod patenteringen af menneskelige gener.
Dr. Otmar Kloiber fra det tyske lægeforbund er bestyrtet over, at landets love ikke længere sætter grænser for, hvad staten kan sælge ud af.
"Hvis staten ikke længere ønsker at varetage borgernes interesser, kan man lige så godt afvikle den," siger han.

Imod ånden
Det socialdemokratiske medlem af den tyske Bundestag, Wolfgang Wodarg, har sammen med det konservative medlem af franske Nationalforsamling Jean-Francoise Mattei startet et initiativ på Internettet for at få sagen udsat..
Han siger til Information: "De europæiske retningslinjer for bioteknologi er meget modsætningsfyldte. Hovedfidusen er, så vidt jeg kan se det, at man taler om "biologisk materiale", men biologisk materiale er ikke andet end "levende materiale."
Han tilføjer, at EU's patentdirektiv er i modstrid med en Europarådets egen anbefaling vedrørende bioteknologi og åndelig ejendom, som også Danmark har stemt for.
I denne anbefaling tales der om at forpligte landene til at følge biodiversitetskonventionen og varetage udviklingslandenes interesser. Blandt andet står der:
"Gener, celler, væv og organer, der stammer fra mennesker planter eller dyr, kan ifølge anbefalingen ikke anses som andet end opdagelser, og derfor heller ikke falde ind under patentlovens monopoliseringsmuligheder."
Den britiske lægeforening har endnu ikke taget officielt stilling, men ifølge et medlem, Nigel Duncan, forventes de at tilslutte sig de andre lægeforeningers holdning.
Europa-Parlamentsmedlem Evelyne Gebhardt, har arbejdet med EU-direktivet i flere år. Hun mener ikke, at parlamentet i øjeblikket er instillet på at udsætte gennemførelsen af EU's patentdirektiv.
"Der findes dog stadig muligheder for at protestere, f.eks. burde Danmark vente på svar fra Den Europæiske Domstol, hvor Holland og Italien har indgivet klage," siger hun, men mener, at den eneste udvej er en bred folkelig opposition, som kan lægge pres på Europa-Parlamentet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu