Læsetid: 4 min.

Film

31. maj 2000

*Sean Connery har en af sine bedste senere roller som den verdenskloge politimand Malone i dette gangsterdrama fra 1987, der er blandt genrens mere vellykkede udspil fra forrige århundredes sidste to tiår. Præstationen indbragte fuldt fortjent Connery en Oscar for bedste birolle. Det er denne Malone, som lærer Kevin Costners rigeligt spejderagtige kollega at slå bidsk fra sig i kampen mod Al Capone, der med hård hånd og velrettet baseball-kølle leder gangsterverdenen i 20'rnes Chicago. Filmen bygger på en populær tv-serie og forholder sig nok nogenlunde lige så mytomant til spritforbuds-tiden som Edderkoppen til 40'rnes smugler-Danmark. Men instruktøren Brian De Palma og manuskriptforfatteren David Mamet holder dampen oppe, og filmen rummer en voldsom, Potemkin-inspireret, slow motion-scene på jernbanestations-trappe, som alle synes at kunne huske. Og så er det her, at Robert De Niro agerer mere gangsteragtig end før eller siden i birollen som Al Capone.
The Untouchables/De uovervindelige. TvDanmark 2, fredag kl. 20.00-22.05

*André Techiné 57-årig begavet fransk filmskaber, der startede som filmkritiker, skildrer her en klynge teen-agere i en sydvestfransk provins i sommeren 1962. Altså dengang, da instruktøren selv var ung og usikker som sine personer. Men det åbent selvbiografiske element har ikke forledt ham til blødsøden nostalgi og fortidsdyrkelse. Tværtimod fornemmes filmen usædvanlig intens og nutidigt hudnær i sin portrætter af tre mandlige gymnasie-elever og en enkelt pige, hjemmehørende på en kostskole, hvor den afsluttende eksamen står for døren. I centrum står Francois og Serge, der hjælper hinanden i skolearbejdet og tiltrækkes erotisk af hinanden - tilsyneladende afgørende for Francois' vedkommende, mere flygtigt for Serge. I baggrunden spøger Algierkrigen med nationalistisk-militaristiske idealer, som Serge vender sig imod, men som klassens nye elev Henri helhjertet tilslutter sig. Henri er født i Algeriet og glødende antikommunist, men har alligevel en tøvende affære med Maité, datter af en kommunistisk lærerinde. - Datidens politiske spændinger indgår altså i høj grad i skolelevernes hverdag og forestillingsverden, uden at Techiné bygger dramaet skematisk eller entydigt op. Vi er først og fremmest hensat til tiden, hvor personligheden endnu er uformet vådt ler og derfor ekstra følsom for påvirkninger og ændringer. Til tonerne af Beach Boys, Chubby Checker og The Platters oplever de fire unge deres sidste sommer sammen, famlende efter en seksuel og politisk identitet. - Det nedtonede, men lidenskabelige spil af de fire unge imponerer, ikke mindst Elodie Bouchez med det sjælfulde blik og den bedragerisk lillepigede manér. Hun blev efter filmen en central skuespillerinde i fransk film, især kendt for sin rastløse, søgende og forstående omstrejfer i Englenes drømmeliv.
Les roseaux sauvages/De vilde siv. TV2, fredag kl. 00.30-02.20

*Birgitte Reimer optrådte for en måneds tid siden i medierne beskedent formummet som Birgitte Bornemann, hustru til Ole Bornemann, der i en alder af 71 år har debuteret som kriminalforfatter. Lidt mystisk, for samme Reimer var immervæk en af 50'ernes helt store stjerner ikke bare på film, men også på teatret i revyer og komedier. Hun emigrerede ganske vist i 1964 til Sydfrankrig og blev gift med samme Bornemann, hvorefter hun blev kromutter, men det kan ikke udradere hendes indsats som en af lifligste danske komedienner, af en egen sprød sødme og underfundig erotik. Se bare i Vi der går stjernevejen fra 1956, hvor hun er assistent for Ebbe Rodes verdensfjerne videnskabsmand, men drømmer om at komme til scenen. Dengang havde teaterdirektører (på film) grueligt svært ved at værdsætte et oplagt talent, så hun må demonstrere sin sex-appeal i sang- og dansenummeret Jeg er tosset med mænd, hvor hun på Michelle Pfeiffer-vis ender på et klaver og ganske tager pusten fra Gunnar Lauring. - Filmen er en en veloplagt komedie af Johan Jacobsen (bygget over Marguerite Viby-lystspillet Teatertosset fra 1944), og den rummer skægge glimt af navne som Jytte Abildstrøm (dengang 22 år), Torben Ulrich, Jørgen Ryg, Preben
Uglebjerg og Poul Bundgaard.
Vi som går stjernevejen. TV2, lørdag kl. 22.05-23.40

*Emma Thompson ser man ikke så meget til mere, og des større grund er der til at gense hende som maleren Carrington, der i 17 år på højst ukonventionel vis levede sammen med en af engelsk litteraturs fejrede navne for omkring 100 år siden, kritikeren og biografiforfatteren Lytton Strachey. En kærlighed på tværs af al gold sandsynlighed, for han var åbenlyst bøsse og hun - efter en forkrampet jomfrunalsk periode - en regulær heteroseksuel kvinde. Men det åndelige slægtskab, den dybe sjæle-overensstemmelse viser sig stærkere end de kødelige lyster, parret også hengiver sig til med hver deres partnere. Her er to personer, der ikke tilpasser sig, men skaber deres egne regler med alt hvad det koster. - Dramatikeren Christopher Hampton har både skrevet manuskript og instrueret den fine historie om de to stædige undtagelsesmennesker og meget engelske excentrikere, der dyrker kunsten og skønheden i datidens londonske Bloomsbury-kreds, hvor borgerdyder talte mindre end æstetisk fornemmelse. Emma Thompson giver Carrington sin specielle snurrige charme, plus en kantet stædighed, der får én til at tro på hendes usædvanlige partnervalg. Jonathan Pryce, der var embedsmanden i Brazil, spiller Strachey som en superkrukke, der støt vokser i følelsesdybde og civilcourage. Og bemærk så i øvrigt en noget nær genial anvendelse af en klassiker som underlægning: adagio-satsen fra Schuberts strygekvintet i C-dur.
Carrington. DR2, søndag kl. 21.00-23.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her