Læsetid: 4 min.

FILM

25. maj 2000

*Michael Apted er en besynderligt ujævn engelsk instruktør, der helst - og bedst - arbejder med udprægede amerikanske emner, som f. eks. i Sissy Spacek-filmen Coal Miners Daughter om country-sangerinden Loretta Lynn. Også i Tordenhjerte fra 1992 tager han fat på noget specifikt amerikansk: indianernes marginaliserede nutids-vilkår. Det er en spændingsfilm med Val Kilmer som en FBI-agent, der får til opgave at opklare et mord i et indianer-reservat. Da han graver i mysteriet, opdager han beviser på yderligere forræderi mod Amerikas oprindelige befolkning. Og det indianerblod, han har i årerne fra en fjern forfader, begynder at rulle kraftigere. - Filmen er inspireret af slaget ved Wounded Knee i 1975 og den efterfølgende arrestation af indianerbevægelsens leder Leonard Peltier, der blev anklaget for at have dræbt to FBI-agenter. Den er ikke blot en spændingshistorie, men også en påmindelse om den fattigdom, der er mange indianeres lod i dag. Graham Greene, der huskes fra Danser med ulve, og Chief Ted Thin Elk er blandt de indianske medvirkende, og for fotograferingen står Roger Deakins, en af kamerakunstens moderne mestre.
Thunderheart/Tordenhjerte, TV3, fredag kl. 23.10-01.20

*Johannes Meyer er en af de helt store danske filmskuespillere, næsten altid i biroller, som han forgylder med sin nærmest uudtømmelige menneskeklogskab. Meyer, der også var en af teatrets koryfæer, får for en gangs skyld en hovedrolle i den sjove grov-farce Rasmines Bryllup fra 1934, der dyrkes på kultisk vis i indviede kredse. Man forstår det godt, for Meyer er forrygende skæg og mærkeligt krast moderne i rollen som gnieren og hidsigproppen over alle, blikkenslager Mikkelsen - et fugleskræmsel med krogede ben, arrigt fremskudt fipskæg, stikkende øjne og så denne uforglemmeligt hæse Meyer-røst, der bruges virtuost som et komisk instrument, fuld af hylende klagetoner og pivfalsk jamren. Der er absurdistisk humor og en egen skånselsløs konsekvent udlevering af hykleren og tyrannen i dette portræt, som indgår smukt i den primitivt filmede, men stilsikkert skrevne og spillede folkefarce om ejendomshandel og kærlighed blandt godtfolk i nærheden af Ordrup Cykelbane og datidens nyeste nye: Bellevue Strand. Chr. Arhoff får en hel Storm P.-figur ud af sin spøjse urtekræmmer og danner et meget charmerende par med Helga Friers frodige Rasmine. Hun har i øvrigt Hans W. Petersen som en døgenigt af en søn, uagtet hun kun er tre år ældre end den ungdommelige Petersen. Helt i filmens ånd.
Rasmines Bryllup. DR 1, lørdag kl. 20.45-22.15

*Erik Balling er ikke selv helt tilfreds med søfarts-folkekomedien Martha fra 1967, men det er en hyggelig og ganske charmerende film, der ligesom Rasmines Bryllup har sin helt egen kreds af dyrkere. Vi følger det gode, men rustne skib Marthas meritter i det græske øhav, hvor besætningen nok ved at nyde livet og dyrke kammeratskabet - på stærk bekostning af disciplinen. Karl Stegger er kaptajn for udpræget individualistiske sømænd som Poul Reichhardts maskinmester og Birger Jensens skibsdreng, og der kommer først orden i geleddet, da øverste boss Helge Kjærulff-Schmidt indfinder sig. Andre fremtrædende medvirkende er Morten Grunwald og Ove Sprogøe. Mod slutningen prøver filmen at blive en action-komedie, men det rakte budget og græsk samarbejdsvilje ikke til.
Martha. TV2, lørdag kl. 20.55-22.35

*Oscarprisen anses i reglen for et være en genvej til en fremtrædende karriere, men man har ikke hørt noget til tjekken Jan Sverák, efter at han i 1997 vandt trofæet for årets bedste ikke-amerikanske film, Kolya. Filmen er nu heller ikke det store sjælerystende mesterværk, men immervæk en meget indtagende og seværdig fortælling om en ensom mand, der får et formål i livet. Det er ungkarlen Louka, som er lidt af en enspænder og fyret fra jobbet som cellist i det tjekkiske filharmoniske orkester. Nu spiller han ved begravelser og tager for gode ord og især betaling mod tilbuddet om et pro forma-ægteskab med en russisk kvinde (vi er i tiden lige inden fløjlsrevolutionen). Da hun fordufter til Tyskland og en ventende elsker, står Louka tilbage med hendes fem-årige søn Kolya, hvilket ikke ser så godt ud over for myndighederne. Men der spirer venskab op mellem Kolya og den egenrådige cellist, som efterhånden bliver en stolt og glad stedfar. - Manuskriptet er skrevet af hovedrolleskuespilleren Zdenek Sverák, der også er instruktørens far, og filmen hviler i høj grad på hans karismatiske, snurrigt virile charme - lidt af en særling i den kommunistiske ensretning, på sin egen måde kvindedyrker, men først og fremmest og til sin store overraskelse: kærlig far.
Kolya/Kolya - drengen, der fandt en far. DR 2, søndag kl. 20.50-22.30

*Liam Neeson har det med at være meget ædel og derfor til tider en anelse kedelig, men i denne engelske kriminalfilm fra 1992 har han en god anti-typerolle som en lurvet privatdetektiv, der specialiserer sig i skilsmissesager. Derfor er kyst- og forlystelsesbyen Brighton stedet, hvor han driver sin virksomhed. Her tager briterne i slutningen af 50'erne hen, når de skal pleje deres lyssky erotiske affærer. Men Neeson kommer selv i søgelyset, da hans kone dræbes i selskab med en velstående kunde. Nu får han kam til sit hår, for sagen må opklares, hvis han selv skal klare frisag. - Det er en velturneret, rap thriller, der ikke mindst underholder ved sin både kærlige og skarpe genskabelse af det specielle lettere ramponerede Brighton-miljø fra tiden inden 60'er-boomet. Efterhånden tager nogle ikke helt rimelige konstruktioner overhånd, men den debuterende Simon Moore har for det meste sikkert greb om den kontante historie, der ikke er bange for at være lidt gammeldags, ligesom sine omgivelser. Laura San Giacomo fra sex, løgn og video er filmens femme fatale, og ikke helt fatal nok, men Neeson har tydeligvis nydt for en tid at lægge de nobelt lidende udtryk på hylden.
Under Suspicion/Mistænkt for mord. TV2, onsdag kl. 23.00-00.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her