Læsetid: 3 min.

Filmpenge ædes op af bureaukrati

27. maj 2000

Filminstituttets bruger så mange penge på administration, at det går ud over filmproduktionen. Der må ryddes op i bureaukratiet, mener folk i filmbranchen

Film- og tv-arbejderforeningen (FAF) blander sig nu i koret af kritiske røster, der anklager Filminstituttet for træghed i administrationen.
Det sker efter, at flere instruktører i gårsdagens Information påpegede, at deres ansøgninger om projektstøtte forsvinder i bureaukratiet i månedsvis.
Formanden for FAF, Karen Bentzon opfordrer nu Filminstituttets ledelse til at rydde op i den vidt forgrenede administration, der tæller et stigende antal konsulenter inden for lancering, markedsføring og produktion.
"Man må frygte, at jo større administrationen bliver, jo mere styring bliver der brug for, og jo færre penge bliver der til overs til at producere film for," siger Karen Bentzon.
Hun undrer sig over, at instituttets bestyrelse i februar besluttede at flytte næsten 12 millioner kroner fra produktionsstøtte til administration og lønninger i Filmhuset. Det svarer til støtten til to spillefilm.

Ulogisk
"Det virker ulogisk at prioritere på den måde. Det nytter ikke noget at holde fast i, at hver spillefilm kun får fem millioner kroner, når tv-stationerne ikke giver et tilsvarende beløb. Så må Filminstituttet hellere støtte lidt færre projekter med større beløb," siger hun.
Kritikken af instituttets prioriteringer kommer et år efter, at de samme kritikpunkter fik Filminstituttets direktør, Henning Camre til at love at effektivisere administrationen.
Karen Bentzon opfordrer ledelsen til at ændre målsætningen om at producere 26 spillefilm i år. Indtil videre er kun fire kommet i produktion.
Det fik for to uger siden FAF til at opfordre tv-stationerne til at investere flere penge i produktion af spillefilm. Det nægter DR og TV2 imidlertid pure, og kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) har slået fast, at det står tv-stationerne frit for at bruge penge på tv-serier i stedet for spillefilm.

Instituttets opgave
I Film- og tv-arbejderforeningen har bestyrelsen taget kulturministerens melding til efterretning og mener, at det nu er Filminstituttets opgave at finde penge nok på budgettet til at sikre, at de projekter, der ligger klar, bliver sat i produktion.
Men i Filminstituttet er der ingen planer om at øge støtteprocenten til den enkelte film eller flytte de 12 millioner kroner tilbage til produktionsstøtten. Bestyrelsesformand Søren Kjær fastholder, at de store administrationsudgifter er nødvendige for at sikre en høj kvalitet i de film, der får støtte.
Instruktøren Henning Carlsen forstår ikke prioriteringen i det hus, han kalder et "kafkask mareridt".
"Egne og andres erfaringer siger mig, at bureaukratiet er løbet løbsk," siger han.
Sin seneste erfaring med bureaukratiet fik Henning Carlsen, da en lanceringskonsulent blandede sig i en portrætfilm om Frederik Dessau.
Konsulenten mente, at de billeder fra filmen, der skulle bruges til plakater og lignende, var for dårlige. Han hyrede en fotograf, der brugte tre timer på at tage nogle nye portrætbilleder af Frederik Dessau. Hverken Henning Carlsen eller Frederik Dessau var tilfredse med resultatet, og Henning Carlsen kalder konsulentens indblanding "et udtryk for inkompetance".
"Mit indtryk er, at alle de specialister, konsulenter og eksperter, der er ansat, kæmper en intern prestigekamp. Det går ud over filmene, som lider under utidig indblanding," siger han.
Henning Carlsen skrev den 29. april sidste år et åbent brev til sin gamle ven, Henning Camre, hvor han opfordrede ham til kraftigt at overveje, om hans ledelsesform var til gavn for dansk film. Et år efter vurderer han, at Henning Camres personlige ledelsesstil måske har ændret sig, men ikke bureaukratiet.
"Mit råd til Henning Camre er: Lad det ikke vokse mere. Ryd op," siger Henning Carlsen.
Sekretariatschef hos Danske Filmproducenter, Klaus Hansen, nikker genkendende til oplevelsen af en stigende bureaukratisering i Filmhuset.
"Jeg håber, at ledelsen vil overveje, om de mange kontrolmekanismer er nødvendige for at bevare kvaliteten i dansk film," siger han.
Men tilføjer dog, at han ser tv-stationernes manglende medfinansiering som den største forhindring for, at der produceres flere film.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu