Læsetid: 2 min.

Firma får patent på menneskeorganer

20. maj 2000

Et schweizisk firma har fået patent på gensplejsede organer. Den danske patent-styrelse mener ikke, det kan lade sig gøre

Det europæiske patentkontor i München har overraskende givet firmaet Novartis patent på gensplejsede menneskelige organer. Patentet skal også omfatte Danmark, især hvor det nu forventes, at Danmark agter at implementere EU's patentdirektiv om bioteknologiske opfindelser.
Direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen, Mogens Kring mener imidlertid ikke, at det kan passe. "Jeg mener ikke, at man kan få patent på genmodificerede menneskelige organer," siger han til Information.
Patentet omfatter donor-organer som hjerter og nyrer, hvis de indeholder gensplejsede celler, der har en anderledes overflade, som man håber, vil hindre immunsystemet i at frastøde organet efter transplantation. Novartis har både fået patent på de gensplejsede celler og på de dertil benyttede menneskelige organer samt de dyr, organerne ventes opdyrket i.
Ifølge Christoph Then fra Greenpeace kan der ikke være tale om en fejl fra det europæiske patentkontors side: "Den europæiske patentorganisation har tidligere sagt, at der efter deres opfattelse ikke findes principielle grænser for patenteringmuligheder af væv, organer eller stoffer. Hvis de nu ville ændre holdning, ville det være en revolution",
Denne udlægning af direktivet er i eklatant modstrid med, hvad de danske politikere har fået at vide fra den danske Patent- og Varemærkestyrelse: "Man kan få patent på et gen, men man kan ikke få patent på et særligt hjerte eller hvad man ellers måtte rendyrke fra et menneske, heller ikke selvom det befinder sig uden for mennesket," siger Mogens Kring.
"Man kan ikke få patent på et menneskeorgan, som bliver opdyrket i et andet dyr. Det vil være uetisk. Selv hvis man kunne dyrke organerne i en skål, ville det være uetisk og efter min opfattelse i strid med patentloven," siger han.

Helt i orden
Men direktøren for det schweiziske patentkontor, Felix Addor, fastholder, at Novartis-patentet er i fuld overensstemmelse med EU's nye regler. Det tillader ikke kun patenter på menneskelige gener og celler, men også på "menneskedele"; dvs. gensplejsede organer såsom hjerte, nyre og lever.

Side 5:
Europa læger er
imod genpatenter

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu