Læsetid: 2 min.

Folkehøring om aktivering

30. maj 2000

Aktiveringen af ledige er gået så vidt, at Landsorganisationen af Arbejdsledige nu planlægger grundlovssag

"I Hobro står en skurvogn, og i den har Diane Jensen tilbragt en time om dagen i tre måneder i aktivering for at bevise, at hun er arbejdsduelig og kan holde en aftale. I vognen lavede hun intet."
"Jeg troede, vi ville få lidt hjælp til at få mere selvtillid til at søge arbejde. Men det er fuldkommen op til én selv, om man vil skrive ansøgninger eller spille 7-kabale på en af de otte computere, der er til rådighed for 20-30 mennesker."
Eksemplerne på meningsløs aktivering er mange i den hvidbog, som Landsorganisationen af Arbejdsledige (LA) i dag præsenterer på en folkehøring om aktivering.
I hvidbogen kan man opleve ledige berette om deres oplevelser af at blive tvunget i aktivering. Heriblandt historien om en aktiveret, der hver dag i tre måneder fik besked på at tilbringe en time i en skurvogn i Hobro.

Tab af forsørgelsesret
LA mener, at mange af de aktiveringsordninger og tvangsarbejdsordninger, som bruges over for de ledige, virker som disciplinerings- og strafforanstaltninger. "Straffen er fuldstændig fortabelse af forsørgelsesretten," siger LA's formand, Erling Frederiksen og tilføjer:
"De aktiverede er i en retssikkerhedsmæssig helt uholdbar og helt håbløs situation. De har ikke nogen mulighed for at forlade aktiveringstilbuddet eller forhandle deres situation."
Landsorganisationen af Arbejdsledige, som blev dannet den 3. juni 1998 og organiserer et sted mellem 4 og 5.000 ledige, mener, at tvangsaktivering strider mod grundloven. Derfor arbejder LA på at få anlagt en sag mod staten for grundlovsbrud.
Men ifølge Erling Frederiksen vil der efter alt at dømme gå et års tid, før grundlovssagen bliver en realitet, fordi man først skal finde en række tilfælde, hvor aktiverede har fået frataget aktiveringsydelsen. Tilfælde, der kan tjene som prøvesager.
Ud over at redegøre for den planlagte grundlovssag og præsentere hvidbogen på folkehøringen vil et panel udspørge nogle af de inviterede arbejdsledige om deres oplevelser af kommunernes aktiveringsordninger.
I panelet sidder blandt andre socialrådgiver og brevkasseredaktør Hanne Reintoft.
Folkehøringen finder sted i Valby Medborgerhus, Valgårdsvej 4-8 tirsdag eftermiddag kl. 15-18. Høringen har titlen 'Er arbejdsledige udelukket fra retsstaten? Gælder grundloven for de fattige'. Man kan læse mere om Landsorganisationen af Arbejdsledige på http://hjem.get2net.dk/ladk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her