Læsetid: 4 min.

Alle forlader Freetown

8. maj 2000

FN-medarbejdere og NGO'ere fosser ud af Sierra Leone på grund af frygten for krig

FREETOWN - Helikopterne summer uafbrudt over Freetowns stegende varme gader. Der er opbrud i luften.
Truslen om krig i Sierra Leones hovedstad får nu mængder af FN-personale og medarbejdere fra humanitære organisationer til at forlade landet i al hast. Fredag truede den største oprørsbevægelse den Forenede Revolutionære Front (RUF), der kontrollerer halvdelen af landet, med at angribe Freetown inden for de følgende timer. Det er denne trussel, de mange angreb på FN i provinsen og de op mod 500 tilfangetagne FN-soldater, der nu lægger et tungt pres på fly og helikoptere ud af landet.
Helt kaotisk blev det, da FN natten til søndag meddelte, at der var kampe meget tæt på selve Freetown. Det medførte øjeblikeklig panik blandt de tilbageværende medarbejdere i FN og de humanitære organisationer, der alle søgte til øen Aberdeen øst for Freetown for at blive evakueret af helikoptere på trods af den spærretid, der begynder hver aften kl. 23.00.
Senere på natten trak FN dog meddelelsen tilbage og erklærede til stor undren, at der ingen kampe havde været omkring Freetown.

Travlt i lufthavnen
Lørdag, evakueringens første dag, bragte i øvrigt ikke meget usædvanligt med sig for indbyggerne i Freetown. Det meste foregik nemlig i luften. I lufthavnen ved Lungi, lidt uden for byen, ankom store grupper af europæere og amerikanere i store biler og busser lørdag eftermiddag. Alle forsvandt de direkte ind gennem den minimale, skidenbrune lufthavnsterminal i retning mod deres ventende fly uden at vie den hob af lokale embedsmænd, der under vanlige omstændigheder gør turen gennem lufthavnsbureaukratiet til en både tids- og kapitalkrævende affære et eneste blik.
Adskillige andre, de fleste af dem lokale, måtte vende tilbage til lufthavnens hovedindgang og håbe på et afbud.
Den russiske kaptajn og hans besætning, der under navnet West Coast Airways, flyver mellem Freetown og nabolandet Guinea, oplever gyldne tider med sin lille propelmaskine af tvivlsom oprindelse. Klokken 16 er der lagt ti dollars oven i den sædvanlige pris for en enkeltbillet, og prisen var for opadgående, da Informations udsendte forlod lufthavnen og tog tilbage til Freetown.

Gadelivet blomstrer
I selve Freetown ser gaderne ellers ud, som de plejer. Trafikken og gadehandelen er de to helt dominerende faktorer i bybilledet.
Stærkt forældede og uden tvivl endnu mere forurenende biler - der efter nationalitetsmærkerne at dømme primært er hentet i Holland og Tyskland - haster sig igennem de snævre, støvede og kolossalt hullede gader.
Masser af mennesker er på gaden, mange af dem i farverige og meget festlige klæder. Børnene spiller fodbold i små gyder eller på tomme byggegrunde, og den stærke sol - termometeret er rykket et godt stykke over 30 grader - bringer sveddråberne frem på alles pander.
De enkelte hvide, der ses i gadebilledet, ser fuldstændig opløste ud. Gennemblødte t-shirts, vådt hår og meget, meget tunge skridt. Også de FN-soldater - isæ dem, der i fuldt kampudstyr bemander de mange checkpoints i byen - ser ud til at lide. Ikke en vind rører sig. Freetown gisper efter vejret.

Ingen nødhjælp
Ingen af de indbyggere i Freetown, Information har talt med, har set eller hørt noget, der indikerer, at oprørerne fra RUF vil gribe til våben mod byen i den nærmeste fremtid. De er imidlertid alle bekymret over, at FN nu trækker stort set alle sine civile folk ud. Beslutningen har vist sig ikke kun at vedrøre FN, men også en lang række humanitære organisationer, der følger i FN's luftspor ud af Sierra Leone.
Således har det Internationale Røde Kors allerede sendt en del af sine medarbejdere ud - primært de kvindelige. Søndag opfordrede både USA og Storbritannien deres landsmænd til at forlade landet.
Det vil bl.a. betyde, at halvdelen af al den såsæd, der overhovedet distribueres i landet, ikke kommer frem til de ventende bønder. Og det netop nu, hvor regntiden står foran sin begyndelse.
Blandt Freetowns indbyggere hersker der tilsyneladende meget stor tillid til FN's evne og vilje til at sætte hårdt mod hårdt, hvis RUF skulle gribe til våben.

Usynlige rebeller
Problemet for FN, hvad det rent militære aspekt angår, er imidlertid, at man ikke står over for en koncentreret styrke af oprørere, der i givet fald vil angribe Freetowns bygrænse fra én bestem retning.
Oprørerne er usynlige og bevæger sig måske midt mellem byens øvrige befolkning - forstået på den måde, at mange tidligere rebelsoldater har afleveret et våben til myndighederne og således er blevet omfattet af den amnesti, der gælder for tidligere soldater.
Uanset hvilken side, de har kæmpet på og hvilke forbrydelser, de har begået.
Den primære frygt i byen går på, at disse tildligere soldater vil blive genbevæbnet og mobiliseret af RUF.
Sker det, og dukker oprørerne pludselig op inde fra selve byen, kan FN's checkpoints vise sig at have mindre militær betydning.
Foreløbig melder Reuters om kampe 120 km uden for hovedstaden, men i selve Freetown er der indtil videre kun kamp om luftrummet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her