Læsetid: 5 min.

'Haider har fordel af sanktionerne'

11. maj 2000

De Grønne vil have de 14 øvrige EU-lande til at droppe sanktionerne mod Østrig. Den borgerlige udenrigsminister kalder sanktionerne for 'groft uretfærdige'

Afvej
WIEN - Et fremtrædende medlem af Østrigs opposition, Peter Pilz fra De Grønne, opfordrer de 14 EU-lande til at droppe sanktionerne mod Østrig. De er alene til fordel for den omstridte østrigske regering, mener han og beskylder den for at drive et kynisk spil.
"Denne regering har fra starten grebet forholdet til EU forkert an. Den har ikke taget angsten for FPÖ (Jörg Haiders yderliggående Frihedsparti, red.) alvorligt, og den har benægtet, at FPÖ skulle være et højre-ekstremistisk parti. Wolfgang Schüssel har troet, at han på den måde kunne springe over, hvor gærdet er lavest. Nu har han så i stedet grebet til en mere raffineret strategi. Han er begyndt at true EU. Det skete med beslutningen om, at Østrig vil gennemføre en folkeafstemning, hvis ikke EU makker ret. Det er absolut hans hidtil mest tåbelige påfund", siger Peter Pilzer, der er parlamentsmedlem for De Grønne, til Information og peger på en utilsigtet virkning af sanktionerne:
"Hvordan skulle man kunne forestille sig, at der ville være nogle østrigere, der ville råbe: 'Hurra, sanktionerne mod os skal fortsætte'. Eneste formål er at provokere især Frankrig, så sanktionerne vil fortsætte under det franske formandskab. For så længe sanktionerne fortsætter, kan Schüssel og Haider regne med at have den østrigske befolkning bag sig."

Uretfærdige sanktioner
Hvis det er rigtigt, så er det imidlertid ikke noget, som Østrigs udenrigsminister fra det borgerlige ÖVP, Benita Ferrero-Waldner, giver udtryk for at ville spille på.
I et interview med Information indleder hun tværtimod med at takke sin danske kollega, Niels Helveg Petersen, for, at han på det seneste EU-udenrigsministermøde gik sammen med fem andre lande om at diskutere de fortsatte sanktioner mod Østrig.
Ferrero-Waldner, der for øjeblikket er Østrigs absolut populæreste politiker, håber, at det er optakten til en "normaliserings-proces", men understreger, at det ikke er hendes opgave at finde ud af, hvordan den skal foregå. Det er op til de 14 lande, som har indledt sanktionerne.
Hun understreger blot, at hun lige som flertallet af den østrigske befolkning betragter sanktionerne som groft uretfærdige:
"Denne regerings politik er selv i flygtningepolitikken blot en fortsættelse af hidtidig østrigsk politik. Østrig er det land i EU, som pr. indbygger har modtaget flest udlændinge, herunder flygtninge, og i virkeligheden er det Europa, der burde lære af Østrigs åbne holdning," siger hun.
"Naturligvis har der været problemer med integrationen af flygtningene, men det har der været i alle europæiske lande. Vi vil stadig tage imod flygtninge og indvandrere, men vi vil nu netop lægge vægten på en forbedret integration, og undervisningsminister Elisabeth Gehrer (ÖVP) er da også i fuld gang med at udarbejde et program for forstærket integration i skolerne," siger hun.

Konkurrence fra øst
Også i en anden vigtig sag forsøger Ferrero-Waldner at vise, at udlandets frygt er absolut ubegrundet, nemlig med hensyn til en eventuel blokering af EU's østudvidelse fra østrigsk side:
"Helt i modsætning til udtalelser fra politikere, der håber på at kunne skyde sig ind bag Østrig i en forhindring af østudvidelsen, er vi i kraft af vor placering i Europa absolut tilhængere af denne. Men jeg var i sin tid diplomat i Paris, da man drøftede optagelsen af Østrig i EU. Jeg lærte den gang, at det gælder om åbent at drøfte alle de problemer, der stiller sig."
"Problemer vil komme for Østrig med hensyn til arbejdskraftens frie bevægelighed, landbruget og tjenesteydelser. Allerede nu mærker vi i grænseregionerne en hård konkurrence fra de østlige nabolande, ofte på grund af illegal indvandring eller grænsegængertrafik. Men disse problemer skal finde overgangsløsninger. Vi støtter den klare linje, som EU-kommissionen er slået ind på, at alle de nye kandidater skal have de samme chancer, men at de må opfylde betingelserne, inden de kommer ind. Ellers vil det gå galt for dem selv og for EU."

Støtter reformarbejde
Ud over i EU-politikken, hvor Ferrero-Waldner betoner, at hendes regering også støtter arbejdet med at reformere institutionerne, understreger hun, at Østrig vil fortsætte sin åbne politik på andre felter, bl.a. i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), hvor hun netop har formandskabet, og i forhold til udviklingslandene. Hun vil, siger hun, afvise alle forsøg på at lade Østrig være sig selv nok.
Begge oppositionspartier, socialdemokratiet og De Grønne, har rost udenrigsministeren for hendes forsøg på at få genoptaget dialogen med de 14 EU-partnere.
Samtidig mener Peter Pilz, at også EU har optrådt hyklerisk:
"EU burde have reageret for længst, når Østrig misagtede menneskerettighederne med sin flygtningepolitik. I stedet overtog EU sågar den østrigske opfindelse med tredjelandsprincippet, altså den umenneskelige bestemmelse med ikke at optage flygtninge, der først havde været i et andet europæisk land," siger han.
"Endnu er der da heller ikke under den nye regering kommet en ny flygtningepolitik. Det er den samme umenneskelige politik, som SPÖ-ÖVP-regeringen under pres fra Jörg Haider har ført i årevis. Men mens socialdemokratiske ministre gennemførte den med dårlig samvittighed og derfor langsomt, går de borgerlige ministre nu til den med begejstring og forrygende hast."

Rød hund med grøn hale
Han frygter i den forbindelse, at borgerlige politikere som udenrigsminister Ferrero-Waldner gør sig skyldig i et fromt selvbedrag, når hun tror, at Frihedspartiet har forandret sig så stærkt, at der ikke mere er grund for de øvrige EU-lande til at være bange for partiets deltagelse i regeringen.
Peter Pilz ser først en løsning på den øjeblikkelige krise ved et regeringsskifte, senest om fire år. Men det forudsætter en reform af Socialdemokratiet SPÖ:
"Socialdemokraterne må opdage, at det ikke kun drejer sig om at tilbagevinde magten, men at det gælder om omsider at tage afsked med efterkrigspolitikken, hvor ÖVP og SPÖ simpelt hen delte alt mellem sig. Skal det komme til en virkelig ændring, må De Grønne også blive betydeligt stærkere. Vi vil ikke gentage den tyske fejltagelse: At den røde hund blot anskaffer sig en grøn hale, som den kan logre med. Der må skabes et virkeligt alternativ til den øjeblikkelige borgerlige regering," siger Peter Pilz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her