Læsetid: 2 min.

Haider køber olie af Gadaffi

31. maj 2000

Kärntens landshøvding har sænket prisen på benzin i Kärnten, efter at han har været på olieindkøb i Libyen

Zürich - Nu melder frugterne sig af Jörg Haiders mystiske besøg den 9. maj i Moammar Gadaffis ørkentelt i Libyen: Med øjeblikkelig virkning sænker han priserne på benzin på alle de benzinstationer, der tilhører et oliefirma fra Haiders forbundsland Kärnten. En liter superbenzin koster i Kärnten 13,24 østrigske schilling, mens den i det øvrige Østrig koster 14.24. Prisfordelen på ca. 4o øre stammer fra et gunstigt indkøb, som landshøvdingen selv har foranlediget ad "en ikke oplyst international kanal."
Man mindes Haiders ord fra det østrigske parlament i 1982, da den daværende socialdemokratiske forbundskansler Bruno Kreisky havde indbudt Gadaffi til et statsbesøg i Østrig. Haider talte den gang om "tilsidesættelse af moralske værdier i udenrigspolitikken til fordel for en falsk forstået økonomisk opportunisme".
Prisnedsættelsen i Kärnten passer af to grunde fremragende ind i Haiders politiske strategi: Bilisternes organisationer er i de sidste dage løbet storm mod Frihedspartiets økonomiminister Martin Bartenstein med krav om indgreb mod de netop forhøjede benzinpriser, som i gennemsnit ligger ca. 25 øre over det øvrige Europa.
For det andet har Jörg Haider allerede kunnet prale med at have nedsat priserne på elektricitet og husleje i Kärnten, efter at han for godt et år siden overtog regeringens ledelse. At det i det første tilfælde var et resultat af el-liberaliseringen inden for EU, har den ikke ligefrem EU-venlige landshøvding diskret fortiet.

Kølleslag udefra
Også på et andet felt er det nu blevet klart, at Jörg Haider i hvert fald i Kärnten vil vinde befolkningens gunst ved at indfri et af sine populære valgløfter: Udbetaling af en børnecheck til fri anvendelse for alle forældre. Det er ganske vist en sag, der ligger i hænderne på Kärntens socialdemokratiske socialminister Gabriele Schaunig-Kandut. Hun har flere gange gjort det klart, at børnechecken er en kontraproduktiv socialforanstaltning. Derpå har de øvrige medlemmer af Kärntens regering, der alle kommer fra Frihedspartiet (FPÖ) og Folkepartiet (ÖVP), i en kupagtig regeringsbeslutning frataget socialministeren alle sager, der vedrører familie-, ungdoms- og børnepolitik.
At Haider har grebet så hårdt fat på dette punkt, hænger også sammen med, at hans egne partifæller i den østrigske regering i Wien er kommet med antydninger af, at der ikke bliver råd til børnechecken på landsbasis. Det har fået det "simple partimedlem" i Kärnten til at komme med barske bemærkninger om partiets ministre.
Det har så på sin side fået FPÖ's medlem af parlamentets præsidium, Thomas Prinzhorn, til at bede Haider om at komme med konstruktive forslag i stedet for "kølleslag udefra".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her