Læsetid: 3 min.

Haider vandt på dansk visit

1. maj 2000

Ry Højskoles besøg hos den østrigske højrepopulist vakte stor opmærksomhed i Østrig. Det kunne bruges midt i en sanktionstid

LJUBLJANA - Østrigsk tv var på pletten. Det samme var regionale aviser og det franske nyhedsbureau. For midt i en sanktionstid, er det både kontroversielt og god PR for Jörg Haider, når nogen vil tale med det højrepopulistiske Frihedspartis leder på hans hjemmebane i Kärnten, hvor han er lokal regeringschef.
Det ville en gruppe på 54 danske elever fra Ry Højskole, der i aftes vendte hjem fra en tur, der blandt andet bød på en times audiens hos Haider i Klagenfurt. Information fangede eleverne kort efter besøget hos Haider, da de var kommet til Sloveniens hovedstad Ljubljana. Her sad de foran Hotel Park og fordøjede showet og opmærksomheden om besøget, hvor der ikke var sparet på noget i regeringsbygningens spejlsal.
"Vi er ikke blinde for, at Haider naturligvis kunne bruge os. Men jeg mener, det er det rigtige at forsøge at indgå en dialog med ham, selv om jeg er skeptisk over for ham. Og jeg synes, det var fedt, at han ville tage sig tid til at se os," sagde en af eleverne Anders Koed Madsen, 18 år.
Haider brugte enhver lejlighed i sine lange svar på elevernes spørgsmål til at tale om uretfærdigheden i EU's sanktioner. Og hovedpointen i omtalen af besøget i en østrigsk avis var eksempelvis, at Danmark ifølge eleverne havde en langt mere restriktiv politik over for flygtninge og indvandrere end Østrig. Dette var også en pointe, som Haider kraftigt understregede, mens kameraerne rullede, og journalisterne tog noter.
"Jeg har ikke noget imod, at blive brugt i spillet mod sanktionerne. For dem er jeg selv imod. EU har overreageret, for de har ikke ret til at ændre på den afgørelse, det østrigske demokrati har valgt," sagde Anders Koed Madsen.
Johanne Reiff, 20, var enig.
"Frihedspartiet er ikke værre end Dansk Folkeparti. EU-sanktionerne kom lidt for hurtigt. Man skal bedømme den østrigske regering på, hvad den gennemfører og ikke, hvad et af regeringspartierne (Frihedspartiet, red.) har sagt op til et valg," sagde hun.

Gled af
Eleverne havde gennem lang tid studeret Frihedspartiets partiprogram og forberedt kritiske spørgsmål til det og til Haiders udtalelser. Men fælles for langt de fleste svar var, at han gled af på forunderlig vis, fortæller eleverne.
"Han har et svar parat på alting. Han er en ret dygtig til sit fag," konstaterede 20-årige Philip Ditlevsen.
"Besøget i sig selv gjorde os egentlig ikke meget klogere på ham. Han sagde ikke rigtigt noget nyt og heller ikke noget, man kunne blive rigtigt forarget over. Jeg er mest irriteret over hans glathed," supplerer Julie Kesting, 18.
På Ry Højskole var både lærere og elever først meget overraskede over, at Haider sagde ja til deres anmodning om et besøg.
"I starten kunne vi næsten ikke forstå, at vi rent faktisk skulle snakke med ham," fortæller Sara Villemoes, 20.
Men efter besøget stod det mere klart, at også Haider kunne vinde på, at få besøg fra det høje nord.
"Men vi mener ikke, at man skal have berøringsangst over for sådan en som Haider. Det er bedre at gå ind i en dialog," sagde en af højskolens lærere, Tove Bloch.
Eleverne fik imidlertid konstateret ved selvsyn, at Haider er en svær mand at føre en dialog med.
"Det er næsten umuligt at diskutere med manden. Og det gælder nok ikke kun os," sagde Anders Koed Madsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her