Læsetid: 3 min.

Havfruen skal dræbes

6. maj 2000

Ny klassisk opera af komponisten Svend Hvidtfelt Nielsen og lyrikeren Naja Marie Aidt har urpremiere på Den Fynske Opera

Opera
"Hva' ska' vi med kvinder", hedder det i første strofe af den kendte sang. Det forsøger komponisten Svend Hvidtfelt Nielsen at besvare i sin nye to timer lange eventyropera, Den Lille Havfrue, som har premiere på Den Fynske Opera.
Ikke mindre end tre operaer med temaer hentet fra H.C. Andersens eventyr har Den Fynske Opera bestilt til opførelse i Odense. Den kunstneriske leder af operascenen, Lars Waage, ønsker med de tre H.C. Andersen-operaer at give nye sangere en chance for at prøve kræfter med ny musikdramatik.
Den første har premiere den 9. maj. Værkets tonekunstner, Svend Hvidtfelt Nielsen (f. 1958), taler med stadig tydeligere stemme på den danske ny musik-scene. Værket er komponistens første store opera - i et workshop-projekt skrev han kammeroperaen Uld i 1989, som blev opført ved Lerchenborg Musikdage samme år.

Klassisk tradition
"Jeg er optaget af kvinden, der ændrer sin krop for at nå sin kærlighed. Hvorfor gør hun det?", siger komponisten til Information.
Hvidtfelt Nielsen har samarbejdet med Naja Marie Aidt, der før har skrevet tekst til musikdramatik af Pelle Gudmundsen-Holmgreen (Odysseus) og Anders Koppel (Rebus). Hun foreslog tidligt, at denne forestilling skulle være et rigtigt eventyr:
"Naja lavede en lillebror til prinsen. Han ser havfruen redde prinsen. Han bliver forelsket i hende - det skaber et klassisk trekantsdrama og det får afgørende betydning for udviklingen", siger Hvidtfelt Nielsen.
Musikken er traditionelt udformet med arier, melodier, ledemotiver og gentagelser. Der er to typer musik i værket: En vandmusik og en landmusik. Vandets musik er flydende og harmonisk, landmusikken er traditionel musik, kaotisk med mange lag.
"Jeg er inspireret af John Frandsens opera Tugt og Utugt, som havde premiere på Århus Sommeropera i 1998, som også har en prægnant sats og sangbare melodier", fortæller Hvidtfelt Nielsen.
"Jeg går lige til biddet: Tillader sentimentalitet, store følelser, klassisk operatradition."
Hovedpersonen (Den Lille Havfrue), sunget af debutanten Pernille Bruun, har slet ingen sangstemme i anden akt. Den har hun givet væk til Havheksen. Men Havfruen kan dog lave lyde:
"Handlingen i eventyret sætter fokus på kærlighed - hvad er kærlighed overhovedet? I Den Lille Havfrue er det længslen mod det fremmede, som havfruen ser i prinseverdenen. Prinsen er overfladisk mens prinsens bror er dybsindig. De har hver deres bud på, hvad man kan bruge kvinder til. I havverdenen er man tilfreds med sig selv og situationen. Havfruen står for den nye type, der længes mod noget andet", fortæller komponisten.
Der er også to typer kvinder i forestillingen: Havheksen og bedstemoderen, der begge synes af Edith Guillaume. Havheksen ønsker sig evig ungdom, og hun bruger sin erfaring og magt til at manipulere med omgivelserne. Bedstemoderen hviler i sig selv i sin høje alder og repræsenterer visdom og livserfaring.
"Det er en fornøjelse at få lov til at dræbe havfruen til sidst - det er forkert af Disney, at han giver hende lov til at leve", siger Hvidtfelt Nielsen. Han fortsætter:
Historien får sin farve af, at det ikke lykkes for hende. Prisen for at afgive sin stemme er, at hun bliver reduceret til et lallende stykke nips. Derfor kan man ikke fortænke prinsen i at tage en kvinde som kan tale.
Barske ord fra kunstneren, der har lagt værket i hænderne på Ensemble Fyn under dirigenten Tamas Vetö. Kit Eichler har instrueret, Nina Schiøttz har skabt scenografien, Vibeke Krogsgård står for koreografi og Jens Klastrup sætter lys.
Hvis De vil forberede Dem til mødet med Svend Hvidtfelt Nielsens musik i Odense, kan cd'en Into the Black være en glimrende introduktion. Her findes værkerne Flowerfall, Serenade, White Light, Crossing Styx og Into the Black. Storstrøms Kammerensemble spiller. (dacapo 8.224079).

*Den Lille Havfrue af Svend Hvidtfelt Nielsen og Naja Marie Aidt. Urpremiere på Den Fynske opera, Teaterhuset, Filosofgangen 19, Odense C, kl. 19.30. Billetsalg: 66117705 kl. 9-12.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her