Læsetid: 3 min.

Heja, Sverige

27. maj 2000

Til biddet

Just hjemkommet fra Stockholm må man endnu en gang konstatere, at svenskerne kan noget, vi ikke kan. Og det er ikke Volvoer og ishockey det hele.
F.eks. kan de få et indendørs marked til at fungere, så forbrugere derovre under samme tag kan vælge mellem fem-seks forskellige fiskehandlere, det samme antal slagtere, ostehandlere, grønthandlere, charcuterier, specialkøbmænd og et par diske, hvor man kan tanke op i friskbrygget kaffe og glimrende fadøl (og i modsætning til hvad mange måske tror, så falder svenskerne ikke besvimet om af forargelse, hvis man bestiller en fadøl uden at spise et måltid til og se skyldbetynget ud samtidig).
Det er en fornøjelse at gå rundt og se på gedder, aborrer og sandarter - ikke som ubestemmelige fileter, men som smukke hele fisk med blanke øjne og struttende finner. Her ligger også dynger af skaldyr, som vi ganske vist ikke behøver at skamme os over at sammenligne vores egne rejer og hummere med. Men her er de lagt frem i mængder, som alene ved deres løssluppenhed antyder, at den slags forventer man altså også at sælge en del af på sådan en almindelig mandag.
Grøntbutikkerne er også smukke, men det er sådan nogle jo, hvis de bliver passet, og varerne er friske. Og svenskheden - eller den del af den, som vi elsker at gøre grin med - fornægter sig ikke helt: Sveriges måske største gastronomiske triumf, deres morkler, må ikke sælges friske, kun tørrede. "Ja, men dom er jo giftiga", sagde grøntdamen med skræk i stemmen. Uha, uha.
Men det måske mest interessante er dem, der sælger charcuterie, ikke mindst pølser i nærmest svimlende variation. Her er det ikke alene muligt at opdrive friske - dvs. rå - italienske grillpølser. Nej, hele fire udsalgssteder konkurrerer om at give det bedste tilbud på dem. Mindelser kommer tilbage om en umbrisk familierestaurant, hvor en grill på størrelse med en havelåge blev smidt ind over de smuldrende gløder i en af kaminerne, hvorefter en kildrende duft af grillede pølser, sydende lammekoteletter og flækkede kyllinger bredte sig under stenhvælvingerne. Man finder sig uvægerligt i færd med at tjekke sin indre køkkenkalender de nærmeste dage, men der er næsten aldrig den helt rigtige lejlighed inden for de friske produkters forholdsvis korte holdbarhedstid. Og man går tomhændet bort, mens man endnu en gang spekulerer over, hvorfor alle lande i hele verden - eller i det mindste Sverige - kan have så nem adgang til så mange spændende ting, når de skal være så svære at finde i Danmark? Har vi - med den afdøde Kokkenes Torvehal in mente - en tilbøjelighed til at slå et større brød op, end forbrugerne gider bage? Eller er den enkelte slagter, fiskehandler, grønthandler bange for konkurrence ved at bo under tag med de andre?

Det må nogle sociologer tage sig af, vi skal have noget at spise. Nu, hvor temperaturerne er blevet lidt mere normale for årstiden, vil vi foreslå, at man fordriver en passende del af weekenden med en dejlig grisesteg. F.eks. kan man kaste sig over østersfarseret kotelet. I koteletten skæres en lomme, som fyldes med friske, hakkede østers, skalotter og persille. Gå ud fra én østers, en teskefuld meget finthakket skalotte og den dobbelte mængde persille pr. person. Koteletten skal være pænt tyk og reel, så der kan skæres en fornuftig lomme i den. Den ombindes med bomuldssnor og grilles - på trækul hvis vejret og boligformen tillader det, ellers på grillplade eller i passende afstand af grillelementet i ovnen. Men den kan selvfølgelig også pandesteges. Serveres med sauce Normande, således: Finthakket skalotte og champignon, væden fra de anvendte østers (de åbnes over en si, der er stillet i en skål, så væden opsamles heri og urenheder frasies. Lad dem stå et par minutter efter åbningnen, så afgiver de mere væde), hvidvin (god nordfransk æblecider er et godt alternativ) og lys fond (kogt på billige griseben og masser af urter) koges ned og monteres med piskefløde. Lieres med to-tre æggeblommer pr. halve liter og skal nu ikke koge mere. Denne sauce kan også fint bruges til at glacere de stegte koteletter. Tril nykogte, danske kartofler i hedt smør og drys dem med persille. Smakligt måltid!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her