Læsetid: 4 min.

Hjemsted for viden

1. maj 2000

Akademiske koryfæer er gået sammen i en ny dot.com henvendt til folk, der vil vide noget mere

Virtuel campus
LONDON - Træt af at søge efter noget på Internettet og få 770 millioner ubrugelige svar? Træt af at vide, hvor meget - eller hvor lidt - man egentlig kan stole på de informationer, det muligvis lykkes at finde, som er relevante? Eller bare begærlig efter viden?
En ny web-side, som stadig er under udvikling, har til formål at blive det sted, folk med ovenstående følelser søger hen med det samme. Navnet www.Fathom.com skal gerne komme til at stå klart i folks bevidsthed som garant for relevans, interesse og korrekthed.
De seks grundlæggere hører til blandt verdens førende vidensinstitutioner: Columbia University, London School of Economics, Cambridge University Press, British Library, Smithsonian Institution's National Museum of Natural History og New York Public Library. Columbia alene har hele seks Nobelprismodtagere på listen over undervisere.
De seks deltagere har ekspertise i så vidt forgrenede discipliner som erhverv, jura, computerteknologi, kunsthistorie, journalistik og medicin. Det er meningen, at andre institutioner af samme kaliber skal føje sig til senere. Ideen er, at folk over alt i verden skal kunne følge debatter, lytte til foredrag, hente interviews og deltage i diskussioner med folk fra de deltagende institutioner. Hvad enten man er "en læge, der er forelsket i kunsthistorie, eller en brandmand med en lidenskab for palæontologi," som de seks grundlæggere udtrykker det i en pressemeddelelse.
Man skal f.eks. kunne hente gamle interviews med Nikita Krushchev, lytte til en snak om den nye, "vægtløse" økonomi leveret af en estimeret professor eller studere detaljerede billeder af katedralen i Amiens. Det er også hensigten, at folk skal kunne følge deciderede kurser og længere læreforløb, som den enkelte undervisningsinstitution udbyder.
Store dele af web-sidens indhold vil blive gratis - ganske som det er gratis at bruge British Library for eksempel. Muligvis vil der blive opkrævet gebyr for ganske specielle ting, og det vil også koste penge at følge kurser via Fathom.

Et rent Eldorado
Da web-siden er beregnet på at skulle give overskud - der er tale om et kommercielt foretagende - er det formentlig her på det sidste område, at pengene skal hentes. Ikke mindst på grund af den hastigt skiftende økonomi, der gør det nødvendigt for folk hele tiden at opdatere viden og lære nyt, ventes dette marked at blive et rent Eldorado. Alene i USA beregnes det, at markedet for onlinestudier vil stige med 30-35 procent om året.
Bagmændene til Fathom håber, at websiden vil komme til at fungere som en slags virtuelt campus, hvor deltagerne kan få samme ophedede debatter, udsætte sig selv for samme divergerende meninger og samme udfordrende miljø, som hvis de faktisk gik på et af de deltagende universiteter eller befandt sig i et af bibliotekerne eller museerne.
"Det, Fathom prøver at gøre, er at genskabe i det virtuelle rum den slags muligheder, som man normalt kun kan få ved at være på et stort universitet eller et stort museum," sagde Jonathan R. Cole fra Columbia ved projektets lancering tidligere i april.
Men projektet er allerede blevet kritiseret på samme måde, som flere andre online læresteder er blevet det. Nemlig for at være en ren markedsplads, som overhovedet ikke ligner et universitet.
"Det lover viden uden grænser, men viden er ikke levering og forbrug af præ-tilpasset indhold, uanset hvor global udbredelsen er," sagde Teresa Ebert fra State University of New York at Albany til det amerikanske blad The Chronicle of Higher Education.
"Viden er snarere produktet af en intens stillen spørgsmålstegn ved dominerende forudsætninger og måder at gøre tingene på, og uddannelse er den dynamiske proces med kritik og en aktiv given-og-tagen mellem lærere og studerende. Det går langt ud over kommercialisering og isolerede tegn på en skærm," sagde professor Ebert.

Finansiel udfordring
Om Fathom kan komme uden om den slags problemer, vil vise sig, når projektet går ordentligt i gang - formentlig i løbet af i år. Under alle omstændigheder håber deltagerne at kunne tiltrække folk mere eller mindre på baggrund af deltagernes eget renommé. Og alt, der kommer til at stå på Fathom, vil blive verificeret af de deltagende institutioner, så besøgende på websiden skal kunne stole på rigtigheden af det, der står.
Fathom udgør ikke bare en akademisk udfordring men også en finansiel. Investeringerne over det næste år er beregnet til at udgøre 80 mio. dollars - ca. 627 mio. kroner. Om det lykkes at få investeringerne hjem igen, er som med de fleste dot.com virksomheder noget uvist.
"Denne forretning vil ikke give overskud i morgen. Som alle andre dot.coms er dette her et spil om fremtiden," som projektets leder, Ann G. Kirschner, har udtrykt det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her