Læsetid: 2 min.

Imageoffensiv fortsætter i Østrig

4. maj 2000

Indenrigsminister Karen Jespersens offensiv for Danmarks image på udlændingeområdet fortsætter i Østrig. Hollandske journalister mener, at hun overreagerer

Først var det Holland. Så Belgien. Og nu bliver det så Østrigs tur.
Indenrigsminister Karen Jespersen (S) har indledt en læserbrevsoffensiv mod udenlandske mediers kritiske dækning af den danske udlændingedebat samt indvandrer- og flygtningepolitik.
"I løbet af de kommende dage vil østrigske aviser få tilsendt et debatindlæg fra ministeren, der opklarer misforståelser omkring den danske udlændingepolitik og forklarer om intentionerne i den danske integrationspolitik," siger ministerens pressesekretær Teddy Østerlin Koch til Information.
Brevene til de østrigske aviser kommer efter, at højrepopulisten Jörg Haider på sit Frihedspartis kongres i Klagenfurt i mandags bragte den danske udlændingepolitik ind i den østrigske og internationale debat.
Haider kaldte det dobbeltmoral og hykleri, at et land som Danmark lægger Østrig på is, når det selv fører en politik, der er langt hårdere end den østriske. Som eksempel fremhævede Haider den nye regel om, at udlændinge i Danmark først kan få familiesammenføring, når de er fyldt 25 år.
Karen Jespersens indlæg til de østrigske avislæsere kommer til at ligne det skarpe brev, som hun forleden sendte til en række hollandske aviser.
Her betegner indenrigsministeren "visse hollandske mediers" beskrivelser af forholdende i Danmark som "helt forfejlede."
Karen Jespersen er gået i offensiven efter, at både amerikanske, tyske, svenske, belgiske og hollandske medier i den senere tid har bragt artikler og indslag, der bl.a. fastslår, at Danmark allerede har gennemført mange af de stramninger, som den østrigske højrepopulist Jörg Haider endnu blot taler om.

Med hollandske øjne
Det er især de hollandske mediers dækning, der er faldet indenrigsministeren for brystet. Men hollandske journalister, der har dækket den danske udlændingedebat samt indvandrer- og flygtningepolitik, er overraskede over indenrigsministerens skarpe udfald.
"Jeg synes Karen Jespersen overreagerer lidt. Vi har bare skrevet om kendsgerningerne," siger Alain van der Horst, journalist på ugemagasinet De Tijd, der har skrevet en længere kritisk artikel om Danmark.
"Vi har naturligvis set på Danmark med hollandske øjne, og der sker vitterligt ting i Danmark, som for os virker helt ude af proportioner," supplerer Piet de Blaauw, journalist på tv-programmet Netwerk, der har lavet en kritisk tv-udsendelse om udlændingedebatten og -politikken i Danmark.
De hollandske medier har beskæftiget sig meget med Dansk Folkepartis fremgang, udmeldingerne fra de socialdemokratiske borgmestre i Københavns omegnskommuner, behandlingen af asylansøgere, diskussionen om tørklæder, statsministerens nytårstale og - senest - den nye indvandrerpakke.
Samtidig har mange hollandske journalister studset over tonen i debatten som sådan.
"Det virker mærkeligt på os, at debatten er så hård i et land som Danmark, som vi normalt sammenligner os med. I har jo ikke ret mange udlændinge eller ghettoer sammenlignet med Holland," siger van der Horst.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her