Læsetid: 2 min.

JAZZ

30. maj 2000

Winther i trio
*Jens Winther, der sidst lod sig høre som komponist for Radioens Big Band og Radiokoret (i Angels, dacapo, 1999), men kun forbigående som trompetist, går på sin sidste plade til den modsatte yderlighed - her er ingen egne kompositioner og ingen store besætninger, men derimod masser af trompetspil, kun akkompagneret af bas og trommer. Det er et dristigt projekt, men overlegent realiseret ved en koncert i Copenhagen JazzHouse i november 1999. Med Lennart Ginman og Søren Christensen ved bas og trommer hører vi en suveræn trio i et program med fem standards og to jazztemaer (af Miles Davis og Joe Henderson).
En af årets danske jazzplader, hvis nogen skal være det!
Jens Winther Trio: Standards. Stunt STUCD 00062

Ifølge Brøgger
*Det er ikke så mærkeligt, at Suzanne Brøgger i sine noter til Katrine Madsens nyeste plade siger, at det var sådan, hun kunne tænke sig at synge, hvis hun var sanger. Med al respekt for Katrine M.'s usædvanlige evner som jazzsanger, kunne jeg dog tænke mig, at hun fik lidt mere styr på sit vibrato. Og så vellykket denne plade end er, må jeg dog især tilskrive det et formidabelt instrumentalt modspil fra kvartetten med Lars Møllers tenorsax, Jan Lundgrens klaver, Jesper Bodilsens bas og Morten Lunds trommer. Hør især titelmelodien - en af ni original-kompositioner (det tiende stykke er standardnummeret "I Hear a Rhapsody") - og ønsk, at kvartetten kom til at indspille en rent instrumental plade med sådan et skud på musikken.
Katrine Madsen: My Secret. Music Mecca CD 3020-2

Mød Jackson
*Blandt de mere interessante ny amerikanske pianister er den 33-årige Robert Cleath Kai-Nien 'D.D.' (af 'didi', cantonesisk for 'lillebror') Jackson, som er søn af en afrikansk-amerikansk far og en kinesisk mor. Vi har for nylig fået hans solo-plade ...so far, der rummer hyldester til hans læremestre fra den klassiske musiks og jazzens verdener, men især viser hans overlegne pianistiske håndelag.
Langt mere musik er der i efterfølgeren, Anthem, bl.a. fordi han ledsages af så inspirerende musikere som Jack DeJohnette, Mino Cinelu, den camerounske el-bassist Richard Bona (som kommer til Copenhagen Jazz Festival med David Sanborn) og violinisten Christian Howes. Også den mere diskutable saxofonist James Carter medvirker flere steder. Den Jackson, som har spillet en del med David Murray og er elev af afdøde Don Pullen, mødes i den avantgardistiske "Dewey's Groove", men jeg fremhæver snarere det lyriske klaverspil i "Her Song" - alt er skrevet af Jackson selv - som belæg for, at her er en musiker, det er værd at følge.
D.D. Jackson: ...so far. RCA Victor 09026 63549-2
Samme: Anthem. RCA Victor 09026 63606-2

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her