Læsetid: 2 min.

JAZZ

2. maj 2000

Esbjerg fra Århus
*Den århusianske pianist Hans Esbjerg har tidligere bl.a. gjort sig bemærket i Den danske salmeduo (1998) med saxofonisten Christian Vuust, men nu udfolder han sig mere selvstændigt i egen trio, hvor hans harmoniske fornemmelse og tilbagelænede rytmik går op i en højere enhed med Peter Vuusts bas- og Morten Lunds trommespil. Velvalgt og jazzegnet repertoire af bl.a. Sting, Prince og Beatles (med "She's Leaving Home" som eneste undtagelse) er årsag til en pladetitel, som desværre nok vil afholde en del fra at høre denne meget hørværdige plade.
Hans Esbjerg: pop 'n'jazz. Music Mecca CD 3022-2.

Ulriks Jazzpar
*Lige i halen på årets Jazzpar-koncerter kommer pladen med Hans Ulrik, som var leder af sidste års optaktsgruppe (den anden plade, med vinderen himself, Martial Solal, og Radioens Big Band, har været ude siden efteråret). Det har altså taget sin tid, men pladen har været værd at vente på. I modsætning til Ulriks foregående, den Grammy-belønnede, men temmeligt ujævne Jazz and Mambo, er Short Cuts en usædvanligt vellykket produktion.
Ulrik er med tenor- og sopransax helt på niveau med sine selvvalgte medspillere, John Scofield (guitar), Lars Danielsson (bas) og Peter Erskine (trommer), og repertoiret, som alle fire har bidraget til, giver et fordelagtigt billede af kvartetten - jeg fremhæver især det letswingende spil i Erskines Easy to Love-variant "Twelve". Karakteristisk for samspillets selvfølgelighed er det i øvrigt, at alle optagelser er gjort før priskoncerten, dels i studie ved tidlige prøver, dels under de to provinskoncerter.
Ulrik, Scofield, Danielsson, Erskine: Shortcuts. Stunt STUCD 00032.

Dahl med Vinding
*Efter at trio-samarbejdet med Thomas Clausen ophørte, har Mads Vinding sammen med Alex Riel haft tre indspillede projekter med skiftende gæstepianister, først et meget vellykket med Enrico Pieranunzi, så et mindre spændende med Roger Kellaway, og nu en ny succes med Carsten Dahl. Dahls vidunderligt kapriciøse spil kommer her anderledes til sin ret end på hans plader i eget navn, som heller ikke måler sig med Dahls hidtil bedste, Ed Thigpens it's entertainment fra 1998. Især i Miles Davis' "All Blues" er Dahl, Vinding og Riel i helt overdådigt humør.
Mads Vinding Trio: Six Hands, Three Minds, One Heart. Stunt STUCD 00052.

Tenorballader
*Den 34-årige Mark Turner er en af de mest begavede yngre tenorsaxofonister, hvad han bl.a. har vist i sin tidligere In This World (1998). Næsten de samme musikere - Kurt Rosenwinkel (guitar), Larry Grenadier (bas) og Brian Blade (trommer) med Kevin Hays (klaver) i stedet for Brad Mehldau - er med til at gøre den ballade-centrerede efterfølger til et nyt belæg for, at Turner er vores opmærksomhed værd.
Mark Turner: Ballad Session. Warner Bros. 9362-47631-2

Getz i Oslo
*Fra Stan Getz' og Chet Bakers skandinaviske turné i februar 1983 fik vi for to år siden det samlede materiale (tre cd'er på Verve) fra de to Stockholm-koncerter. Nu foreligger syv optagelser fra Oslo den følgende dag, med fem gengangere, men også med to stykker - "Conception" og "It's You Or No One" - som ikke blev spillet i Stockholm. Pladen er et fint alternativ til Verve-sættet, så det er ærgerligt, at kun vol. 2 foreligger til anmeldelse.
Stan Getz - Chet Baker: Quintessence volume 2. Concord CCD-4858-2.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her