Læsetid: 2 min.

Kina-ja gør ondt blandt aktivister

26. maj 2000

Demokraters ja i Kongressen til normale handels-forbindelser med Kina kan koste stemmer for Gore ved efterårets valg

BOSTON - Det var et nederlag, som den amerikanske fagbevægelse sent vil glemme. Under en afstemning i Repræsentanternes Hus onsdag stemte en tredjedel af demokraterne ja til at normalisere handelsforbindelserne mellem USA og Kina. Såfremt 40 af de 73 ja-sigende demokrater havde stemt nej, ville lovgivningen være faldet bort. Herefter kunne der være opstået tvivl om Kinas WTO-medlemskab.
"De har begået forræderi mod arbejderklassens interesser. Dette her handler om at flytte amerikansk produktion til Kina, således at virksomhederne kan eksportere varerne tilbage til USA," sagde stålarbejderforbundets formand George Becker.
Formanden for den amerikanske landsorganisation AFL-CIO lagde heller ikke fingrene imellem.
"Det ser ud til, at præsident Bill Clinton nu har sikret sit historiske eftermæle ved at smede en alliance med de selvsamme medlemmer af Kongressen (republikanerne, red.), der forsøgte at tilintetgøre ham for et år siden - kræfter, der er fjendtlige over for arbejderklassen," sagde John Sweeney.
Præsidenten Clinton, hans vicepræsident Al Gore og ja-sigende demokrater kan kun håbe, at frustrationen i fagbevægelsens menige rækker vil fordampe inden efterårets valgkamp tager fart. Gore er demokraternes præsidentkandidat, og partiet havde indtil onsdag en god chance for at vriste flertallet i Repræsentanternes Hus fra republikanerne.
Vicepræsidenten bliver officielt bakket op af AFL-CIO, men tre store fagforbund har endnu ikke taget endelig stilling. Det gælder transportarbejderne (Teamsters), bilarbejderne og stålarbejderne. Forleden sagde bilarbejdernes formand Stephen Yokich, forbundet overvejer at støtte Ralph Nader, præsidentkandidat for USA's Grønne Parti.
Mange demokratiske kongresmedlemmer er direkte afhængige af det benarbejde, som fagforeningens medlemmer udfører under valgkampen. I udsatte valgkredse kan nogle få hundrede stemmer fra begejstrede fagforeningsfamilier afgøre resultatet.

Seattle-folk skufffede
For den WTO-fjendtlige bevægelse, der fik sit afsæt i Seattle i november sidste år, var resultatet i Repræsentanternes Hus også en skuffelse. For nogle måneder siden tydede alt på, at en koalition mellem fagbevægelsen og miljø- og menneskeretsgrupper ville kunne overbevise nok demokrater og republikanere til at afvise forslaget om at normalisere de sino-amerikanske handelsforbindelser.
På den anden side havde et nej næppe bremset Kinas integration i den globale økonomi. At et så stort mindretal (197 medlemmer) rent faktisk modsatte sig en frihandelsaftale med Kina, i en tid hvor amerikansk økonomi trives, betyder, at striden om globalisering i USA fortsætter.
"Vi tager afstand fra en global økonomi, hvor arbejdere i Kina, Mexico og USA belønnes mindre og mindre i konkurrencens navn. På vegne af lønmodtagere her i USA og hele verden siger jeg: Kampen lige begyndt," advarede David Bonior, én af demokraternes ledere i Repræsentanternes Hus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her