Læsetid: 3 min.

Kortere straf for voldtægt

30. maj 2000

Dommene for voldtægt er faldet gennem 80'erne og 90'erne. Årsagen er færre lange straffe og færre voldelige overgreb, siger jura-professor. Ofrene føler sig til grin

Strafniveauet for voldtægt er faldet op gennem 80'erne og 90'erne, viser tal fra Danmarks Statistik. Mens en voldtægtsforbryder i gennemsnit i 1980'erne blev idømt 18 måneder og tre dage, er tallet faldet til 15 måneder og otte dage, når man tager gennemsnittet for 1990'erne.
"Over en længere periode er der sket en sænkning både af strafferammerne og af straffene for voldtægt ud fra en almindelig erkendelse af, at man skal prøve at undgå de meget lange straffe på grund af deres invaliderende virkninger," forklarer professor, dr. jur. ved Københavns Universitet Flemming Balvig.
"Fra politisk hold har man i 1967 og 1981 sænket strafferammen fra 16 år til i dag seks år - og ti år for særligt voldelige overgreb. Det har domstolene så reageret på ved gradvist at sænke straffene i de konkrete domme," forklarer han.

Slap med tre måneder
Diskussionen om strafudmålingen i voldtægtssager er igen blusset op, efter at fem palæstinensiske drenge, der i februar voldtog en 14-årig pige i en skurvogn i Århus, fredag blev idømt seks måneders fængsel, hvoraf de tre blev gjort betinget. En sjette dreng blev idømt ni måneders fængsel, hvoraf kun tre skal afsones. Da drengene har siddet varetægtsfængslet i tre måneder, blev de løsladt efter domsafsigelsen.
Flere politikere har siden forlangt straffen for voldtægt skærpet. Også ofrene føler, at kun tre måneders fængsel er en hån mod den 14-årige pige.
"Det er så mild en dom, at det er at gøre grin med den misbrugte. Man tager mere hensyn til forbryderne end til ofret," siger Else Almestrand, der er daglig leder af Freja Centret i Esbjerg, der er et center, hvor seksuelt misbrugte kan komme og tale med og få hjælp af andre, der har været igennem det samme som dem selv.
Else Almestrand tror, at den milde straf kan få kvinder, der er blevet voldtaget, til at vælge ikke at anmelde overgrebet, fordi de skal for meget igennem i forhold til, hvad der kommer ud af det.
"En kvinde, der er blevet voldtaget i disse dage, vil højst sandsynligt opgive at anmelde sagen, for hun skal først igennem undersøgelser og politiafhøringer og forskellige ting, som er barske," siger hun.

Ingen behandling
For Else Almestrand og hendes kolleger på de nu 13 centre rundt om i landet er det dog ikke længden af straffen, der er det væsentligste. I stedet ønsker de, at gerningsmændene kommer i behandling. Men selv om de seks drenge fra Århus alle som en del af deres dom er blevet underkastet en nøje plan udarbejdet af de sociale myndigheder, så er det ikke en generel tendens.
"Selv om der er forsøg i gang med behandling af folk, der har begået sædelighedsforbrydelser gentagne gange, så er der ingen tendens til, at man giver flere behandlingsdomme," siger Flemming Balvig.
Han mener heller ikke, der er en tendens til, at straffene generelt bliver lavere for voldtægt.
"Grunden til, at gennemsnitsstraffen for voldtægt er faldet, er, at der er færre meget lange straffe. I 1988 var der otte domme til tre år og derover, og det vejer tungt i statistikken. I 1998 var der ingen af disse lange straffe. Hvis man samtidig kigger på domme på under halvandet år, er der ikke sket noget generelt fald i gennemsnitsstraffen, så hele bevægelsen skyldes, at de meget lange straffe er forsvundet," mener han.
Samtidig peger han på, at der i dag anmeldes flere voldtægtsforsøg end tidligere, hvilket giver mildere straffe.
"I de sidste 20 år, er der sket en stigning i anmeldelser på omkring 30 pct., men hvis man kigger på voldtægtsforsøg i perioden, er de ca. blevet fordoblet, mens antallet af fuldbyrdede er formindsket med en fjerdedel. Sagerne indeholder altså en mindre grad af vold og derfor bliver straffene også mildere," forklarer han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her