Læsetid: 2 min.

Kultiverede rejseminder

24. maj 2000

Teater- og filminstruktøren Palle Kjærulff-Schmidt har sent i livet givet sig i kast med at omsætte sin rejsefeber til skrift. At det ikke er for sent, viser et nyt bind rejseessays

Ny bog
I en tid, hvor fjernsynet svømmer over af stadig mere stupide rejseprogrammer lemfældigt styret af grønskollinger, der gør en dyd ud af deres eklatante mangel på almen dannelse, er det vederkvægende at læse en bog af en rejsende af den gamle skole; et belæst og reflekterende menneske, der giver sig tid, bruger øjnene og med i bagagen har et langt livs erfaringer.
Palle Kjærulff-Schmidt er en sådan rejsende. Og hans seneste samling af essays fra noget, der - som titlen angiver - ligner den halve klode, lever hele vejen igennem af den klangbund af medbragt viden, som alt efter situationen maner til lydhørhed eller frodig associeren.
Beskriv, hvad du ser
I Kyoto, hvor belæstheden ikke rækker, følger forfatteren et råd, som en ung journalist engang fik ved sin ankomst til Japan: "Beskriv, hvad du ser. Lad være med at prøve at forstå noget."
Andre steder gennemskæres de umiddelbare registreringer af erindringsfragmenter. Politiets pludselige tilstedeværelse på et marked i den gamle bydel i Yemens hovedstad fremkalder et glimt af hetzen mod barndommens bananvogne på Strøget i København.
Træskærerarbejdet på en stavkirke i Norge sender tankerne om på den anden side af kloden, til de indfødtes anefigurer i Papua New Guinea. Og en mennesketom landsby i Nordspanien får rædslen fra en subwaytunnel i New York til at blusse op efter års dvale.
Sådan krydser den rejsende sine egne spor, samtidig med at viljen til at åbne sig for nye indtryk og indsigter så vidt som muligt fastholdes. Og dét selv om fortælleren indirekte vedkender sig snarere at være en kultiveret turist end en eventyrer, der kunne finde på at slå sig ned i det fremmede:
"Jeg er vel begyndt for sent; båndene til familie og venner har nået at vokse sig så stærke, at de er blevet til selve meningen med det hele; hvor livsvigtig en næring de fremmede kulturer end giver mig."

Værdigt appendiks
Der skal ikke lægges skjul på, at Palle Kjærulff-Schmidt (f. 1931) har ydet vægtigere bidrag andre steder end i sine bøger. Tænk blot på tressernes film som Weekend og Der var engang en krig, halvfjerdsernes betydelige tv-spil, ikke mindst Et godt liv og Rundt om Selma, for ikke at tale om den store produktion af radio- og teaterdramatik. I lyset af alt dette kommer forfatterskabet til at fremstå som et værdigt appendiks på et langt arbejdsliv.
Det ændrer imidlertid ikke ved, at Den halve klode rummer endog særdeles velskrevne passager. Uden at forfalde til lommefilosofi eller andet af genrens typiske fnuller skærer Kjærulff-Schmidt sine oplevelser ud i en nøgtern, beskrivende og sine steder medrivende prosa, der specielt i bogens første to afsnit stimulerer både intellekt og udlængsel.
Det kan godt være, at forfatteren er ude over den første ungdom, men evnen til at stille sig åbent og videbegærligt an over for andre kulturer - selv ved andet eller tredje gensyn - er intakt. Det kunne mange yngre kolleger tage ved lære af.

*Palle Kjærulff-Schmidt: Den halve klode. Essays om rejser. 208 s., 248 kr. Christian Ejlers' Forlag

*Palle Kjærulff-Schmidt udstiller fotografier fra Japan på Kunstindustrimuseet til den 25. jun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu