Læsetid: 3 min.

Kvindernes skjulte smerte

13. maj 2000

Hustruvold findes i alle afkroge og socialklasser i Danmark. Men de fleste kvinder vil ikke være ved det

En trussel mod folkesundheden på linje med epidemier. Sådan beskrives vold mod kvinder af Verdenssundhedsorganisati-onen WHO i organisationens kvindesundheds- og udviklingsprogram fra 1997.
Bekymringen gælder også Danmark. For hvert år får tusinder af danske kvinder bank af deres samlevere eller ægtefæller. Det officielle tal fra Rigspolitiet hedder 10.000 kvinder pr. år. Men det er antallet af anmeldte overgreb. At det faktiske tal er langt højere, er der udbredt enighed om blandt de, der beskæftiger sig med fænomenet. For det er nemlig de færreste voldsramte kvinder, der anmelder volden til politiet.

Tabubelagt
"Det opleves som noget håbløst på trods af, at der har eksisteret krisecentre i mere end 20 år. Og så er det stadigvæk meget tabubelagt," fortæller sociolog Edith Hansen, der forsker i hustuvold.
"Det er svært at gå ud og sige, man har været udsat for vold. For dels så pålægges man skylden for at man finder sig i vold - det burde man jo ikke - og dels så er mange kvinder faktisk opmærksomme på, at det har konsekvenser for manden, hvis det kommer frem - og det kan de slet ikke overskue."
Det Kriminalpræventive Råd anslår, at kun 10-15 procent af tilfældene anmeldes. Hertil kommer, at den laveste anmeldelsestilbøjelighed findes, når gerningspersonen er en nuværende ægtefælle eller samlever, viser en 1998-undersøgelse fra Rigspolitichefen.
Hustruvold findes alle steder og i alle socialklasser, fastslår Edith Hansen.
"I den sidste undersøgelse, vi lavede, var halvdelen af de kvinder, vi interviewede, for så vidt bedrestillede, men det er ofte kun kvinder i den tunge sociale ende, man hører om. Man hører ikke om den universitetsstuderende eller karrierekvinden. Hustruvold bliver generelt opfattet som et socialt problem udløst af sociale begivenheder - som for eksempel alkoholisme - men det er langt fra sandheden. Det er en magtdemonstration, der bruges i alle samfundslag."
Mændene, der slår, kommer således også fra alle steder i samfundet. Og der er flere af dem, end de fleste tror, mener psykolog Svend Birkedal Pedersen, der har haft voldelige mænd i terapi på Mødrehjælpen i København.
"Det er langt mere udbredt end man forestiller sig," siger han, "og problemet vender ikke den tunge ende nedad. Det foregår lige meget i alle samfundslag, og det er ikke den hårdkogte machotype, der går rundt med stramtsiddende undertrøje, og tatoveringer på armen, der dominerer billedet - det er ganske almindelige mænd. Man kan ikke se det på dem, og deres nærmeste bekendte aner ikke, de har dét problem."

Forfølgelser
Volden bag hjemmets fire vægge holder sjældent op, når en kvinde beslutter sig for at forlade sin voldelige samlever eller måske anmelde ham til politiet.
Tal fra Rigspolitichefens voldsofferunersøgelser viser, at volden meget ofte eskalerer, når kvinden går ud af forholdet. Den bliver grovere, mere forfølgelsespræget - og vold, der indtil da mest har været af psykisk karakter, bliver så ofte fysisk.
"Det er meget vigtigt at forstå, at for nogle kvinder er det med livet som indsats, hvis de går ud og fortæller om det," siger Edith Hansen.
"Det kan være meget alvorligt for dig, og det ved de fleste faktisk. Det er med til at holde mange kvinder tilbage - så længe du har ham på sofaen, så ved du, hvor du har ham, men så snart han er ude af døren, så ved man ikke, hvad han gør."
Vold mod kvinder er et så presserende emne i Danmark, at det bliver et af de hovedpunkter, Danmark vil komme med, når FN til juni skal evaluere indsatsen på kvindeområdet siden Verdenskvindekonferencen.
Det sker bl.a. på baggrund af, at FN's kvindekommissions-komité har kritiseret, at Danmark ikke har vedtaget særlige love om vold mod kvinder.
I 1998 søgte 2.000 kvinder beskyttelse på de danske krisecentre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu