Læsetid: 2 min.

Lille vand

13. maj 2000

Til næsen
Ordet vodka er et diminutiv af voda, som er slavisk og betyder vand. Indtaget i rigelige mængder er virkningen dog ganske forskellig.
Man bliver beruset af vodka på en helt særlig måde. Hvor man bliver det gradvist af alle andre alkoholiske drikke, føler man sig under vodkadrikning klar og skarp, indtil man med ét bliver tordnende skæv.
Jeg oplevede det i min ungdom første gang, da jeg sad ved en russisk flod og drak
og sang de to hjemlandes vemodige sange sammen med et blandet selskab. Jeg følte mig helt tjekket, indtil jeg
ville rejse mig og gå til køjs. Det ville mine ben nemlig
ikke.
Slet så galt gik det ikke forleden, da Café 5-øren var uhyre velbesøgt på en almindelig tirsdag aften. Rygter om en vodkasmagning havde spredt sig, og de var der næsten alle sammen. Det Lange Hyl, Smeden, Venstreekstremisten, Glaspusteren, Elektrikeren, Brian Popsanger, Allan Hat og selvfølgelig også Deres Vinredaktør.
Vodka er ikke nogen ukendt drik i miljøet. I det hele taget er det en af tidens mere populære former for hård spiritus, men mest fordi, den bruges flittigt som mixer: med juice, sodavand eller som shots med knuste bolcher mv.

Det synes importørerne af Polens fineste mærker fra Belvedere er synd, og de ville gerne overbevise os om, at deres varer skal drikkes rene og ikke for kolde.
Som bevismateriale havde de medbragt fire typer: standardvodkaen Jan 3. Sobieski (opkaldt efter en polske valgkonge, som med sin hær stoppede osmannernes fremmarch i 1600-tallet), en kryddervodka meget lig den kendte Zubrowka med bisongræsset, og de to luksusmærker Belvedere og Królewska i nogle helt usædvanligt smukke flasker med frosted effekt og billeder af henholdsvis det polske præsidentpalads og en glasmosaik fra katedralen i Krakow.
Det er polakkerne, der har opfundet vodkaen, og Belvederes produkter spiller med deres fornemme udstyr og ganske høje priser på den stærke polske nationalfølelse. De er lavet af den bedste rug og for de dyrere mærkers vedkommende destilleret flere gange.
Nu er 5-ørefolket ikke sådan at dupere, så udskænkerne måtte stå model til bemærkninger som "Jeg kan godt forstå, det stoppede de der osmannere", og "hvordan mon den er med tyrkisk peber".
Men der var nu ingen, der undslog sig for smagsprøverne, og flere blev faktisk solgt på ideen om at drikke god vodka ren og ikke for kold. "Det er helt rart at få det uden sukkervand", bemærkede en sortklædt og solbrændt kvinde ved disken.

Takket være sin renhed giver vodka kun i beskedent omfang spritånde og tømmermænd. Det er praktiske fordele, som nok er medvirkende til, at denne drik produceres og indtages over det meste af den drikkende verden. Men aftenen viste, at man faktisk også kan drikke vodka for smagens skyld.
Det kan være klogt at supplere sin vodkadrikning med fast føde, og her er gode sa-ger som sild, røget ål og fersk eller røget laks værd at pe-
ge på som passende muligheder.
Hvad effekten angår, ja
så er det sidste, jeg husker
fra caféen i tirsdags, den ik-
ke udpræget harmoniske lyd fra Venstreekstremistens, Glaspusterens og en velklædt reserveofficers trestemmige udgave af Internationale.

*Belvedere Nordic anviser forhandlere på telf. 26 23 56 20

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her