Læsetid: 2 min.

Mareridtet Libanon

3. maj 2000

*Israel vil i løbet af de kommende måneder trække sig ud af Sydlibanon. Det har udløst et storpolitisk spil med aktører som FN, USA, Israel, Syrien og Iran. Tusindvis af pro-israelske marionetter i Sydlibanons Befrielseshær (SLA) er i umiddelbar fare for en konfrontation med Hizbollah-militsen, der så sent som i forgårs iværksatte nye angreb mod SLA.

Israel i Libanon
*Under den såkaldte Litani-aktion i 1978 gik Israel for første gang ind i Libanon med en større militær styrke. Aktionen bærer navn efter floden, hvortil tropperne rykkede frem - ca. midtvejs mellem grænsen og Beirut.
I juni 1982 startede Libanon-krigen, da store israelske styrker atter rykkede ind i Libanon til hvad der skulle have været en forholdsvis begrænset aktion. Under kodenavnet Fred for Galilæa ønskede man at eliminere palæstinensiske angreb på Israel, men endte med at rykke helt frem til Beirut. Krigen kulminerede med de israelske massakrer i flygtningelejrene Sabra og Shatilla i september 1982, da 3000 palæstinensiske flygtninge mistede livet i løbet af 40 timer. Det kostede flere israelske ministre posten, heriblandt forsvarsminister Ariel Sharon, som nu er formand for Likud-partiet.

Sikkerhedszonen
*Israel oprettede den såkaldte sikkerhedszone i Libanon som en 15 kilometer bred stødpude i 1985, da landets styrker havde forladt resten af Libanon. Sikkerhedszonen udgør ca. ti procent af Libanons areal, og er primært beboet af maronitter, en kristen minoritet. Som en prøve på resultatet af en tilbagetrækning forlod Israel for et par år siden Jezzine, en SLA-enklave nord for sikkerhedszonen. SLA forlod byen ligeså hurtigt.

SLA
*Den Sydlibanesiske Hær (SLA) blev oprettet som selvstændig milits, da Israel trak sig tilbage fra størsteparten af Libanon. Militsen, som i dag tæller godt 2.500 mand, er udrustet, trænet og delvis finansieret af Israel.

Hizbollah
*Den muslimske milits Hizbollah overtog på mange måder det vakuum, PLO efterlod i Libanon. Den har med samme energi ført kampen mod Israel, men til forskel fra PLO er formålet at befri Libanon fra udenlandsk besættelse. Sheikh Nasrallah er leder af Hizbollah. Militsen kontrolleres af Syrien og støttes desuden af Iran.

Syriske soldater
*Styret i Damaskus håndhæver sin kontrol med libanesiske forhold med en troppetilstedeværelse på 35.000 mand. Disse er primært stationeret i Bekaa-dalen, som er området mellem grænsen til Syrien og Beirut. Både Libanon og Syrien blev fransk mandatområde i 1920, og i 1946 blev Libanon udskilt som selvstændig stat, et skridt, som aldrig har fundet godkendelse i den syriske hovedstad.

FN's resolutioner
*Resolutionerne 425 og 426 blev vedtaget i FNs Sikkerhedsråd kort efter Litani-operationen. Heri opfordres Israel til "øjeblikkeligt at bringe sin militæraktion til ophør ..... og trække sine styrker tilbage". UNIFIL (United Nations Interim Forces In Lebanon) blev ved denne lejlighed oprettet for at tilse tilbagetrækningen samt at hjælpe med at genetablere den libanesiske regerings fulde autoritet i landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her