Læsetid: 2 min.

Medierne vil helst høre Pia K. sige nej

12. maj 2000

Danske og udenlandske medier vælger hellere Pia Kjærsgaard end Holger K. Nielsen, når argumenterne for et euro-nej skal præsenteres

Pia Kjærsgaard er med sin kampagne 'For kronen og Fædrelandet' blevet nej-sidens ukronede regent. Det er hendes budskaber, der tegner nej'et. Og måske helt afgørende.
Det er det indtryk både danske og udenlandske medier vil bringe videre, hvis det bliver et nej ved folkeafstemningen om den fælles valuta den 28. september.
Dermed tyder alt på, at SF'eren Jørn Jespersen har ret, når han til Information i går sagde, at "det bliver ikke Holger K. Nielsen, men Pia Kjærsgaard, der toner frem på fjernsynskærmen efter et dansk nej. Hun vil med et stort smil forklare, hvordan nej'et skal forstås. Det mentale og politiske signal ud i verden vil være et fremmedfjendsk, nationalistisk og selvtilstrækkeligt nej."

Borgerlig medietække
Både dansk tv og de udenlandske nyhedsbureauer lægger vægt på, at det nye ved denne folkeafstemning er det stigende antal borgerlige vælgere.
"Det interessante er, at der er borgerlige mennesker, der er skeptikere. Den skepsis tegner Pia Kjærsgaard og ikke JuniBevægelsen, Folkebevægelsen eller SF," siger Kaare R. Skou, TV2's politiske redaktør, til Information.
Han mener, at det er "tv-egnet" hvis Nyrup og Pia K. tørner sammen i en duel, mens en duel mellem Nyrup og SF-formanden ikke vil have samme interesse.
Også Pieter Raunwe, der er leder af Christiansborg-redaktionen for DR-Nyheder, ser mest til højre, når han skal forklare et muligt nej den 28. september.
"Indtil videre er det Pia Kjærsgaard, der er slået mest igennem med sine dansk- nationalistiske synspunkter. Det er det mest markante ind til nu. Signalet til de andre efter et nej vil være et "vi er os selv nok," siger Raunwe.
Også korrespondenter fra udenlandske medier vil lægge vægt på det borgerlige nej og Kjærsgaards styrke, når de skal fortælle om den danske folkeafstemning efter et muligt nej.

Ekstrem nationalisme
"Et nej vil være tegn på en ekstrem nationalisme og på Pia Kjærsgaards styrke," siger Osama Al-Habahbeh, der er korrespondent for Jordan News Agency.
"Et nej vil være et signal til de andre om, at de ikke rigtig kan stole på danskerne," siger siger Jan Olsen, korrespondent for Associated Press.
"Danskerne vil endnu engang sætte spørgsmålstegn ved noget, de andre EU-lande har lavet. Når jeg skal forklare det, vil jeg fortælle om danskernes frygt for at miste suverænitet og henvise til Dansk Folkepartis kampagne for kronen," mener han.
Slim Allaqui, korrespondent for Agence France Presse vil trække linjerne tilbage til vælgernes nej til Maastricht-traktaten i 1992, hvis det endnu engang skulle blive et nej.
"Det er svært at forstå danskerne, for de har aldrig følt sig som europæere. Et nej vil bekræfte, at Danmark kun er et halvhjertet medlem af EU," siger Slim Allaqui.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her