Læsetid: 2 min.

Megawati til Papua

12. maj 2000

Den indonesiske vicepræsident Megawati Sukarnoputri skal forsøge at mægle i striden om Papua

Den indonesiske vicepræsident Megawati Sukarnoputri rejser i næste uge til Papua (det tidligere Irian Jaya) i et forsøg på at dæmpe de stærke kræfter, der ønsker løsrivelse fra Indonesien.
Megawati ankommer sammen med 12 ministre og forsvarschefen, admiral Widodo til Papua tirsdag. Formålet med besøget er ifølge det indonesiske nyhedsbureau Antara, at vise at "centralregeringen prioriterer udviklingen i området meget højt." Men det besøget er også udtryk for, at Jakarta frygter løsrivelsestendenserne i Papua.
Tusinder af indbyggere marcherede gennem gaderne i hovedstaden Jayapura 1. maj i en fredelig protest mod Indonesiens talrige overgreb på civilbefolkningen.
Demonstrationen var samtidig en protest mod den historiske begivenhed, der førte til det indonesiske overherredømme. Den 1. maj 1963 gav de tidligere koloniherrer hollænderne området til Indonesien, der siden indlemmede området som landets østligste provins.
Ifølge den indonesiske avis Jakarta Post var en stor styrke af politi og soldater udkommanderet til at overvåge demonstration, der forløb fredeligt.
"Vi papuanere ønsker at løsrive os fredeligt fra Indonesien," sagde den lokale leder Theys Eluay ifølge avisen.

Aldrig blevet spurgt
I den indonesiske hovedstad Jakarta var der samme dag store demonstrationer for Papuas selvstændighed.
"Tusinder af papuanere er blevet dræbt, voldtaget og forfulgt gennem de sidste 37 år, og vi har aldrig fået muligheden for at bestemme vores egen fremtid," sagde én af demonstranterne.
Om Papuas befolkning får den mulighed er stadig højst usikkert. Den indonesiske præsident Abdurrahman Wahid har forsøgt at føre forhandlinger om udvidet selvstyre til især Papua og en anden provins med stærke løsrivelsestendenser, Aceh, i den vestlige del af Indonesien.
Den indonesiske regering vil i dag i Genève underskrive en våbenhvileaftale med Acehs befrielsesbevægelse. Samtidig har regeringen fremlagt mere konkrete planer for selvstyre i bl.a. Aceh og Papua.
Under alle omstændigheder planlægger uafhængighedsbevægelsen under ledelse af et nydannet papuansk råd at holde en kongres i slutningen af måneden i Jayapura, der på papuansk kaldes Port Numbang. Under temaet "omskrivning af Papuas historie" skal de forventede 5.000 deltagere diskutere mulighederne for selvstændighed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu