Læsetid: 3 min.

Mester Madrid

26. maj 2000

Real Madrid udspillede et nervøst Valencia-hold i Champions League finalen og vandt den ottende europæiske mestertitel for klubhold siden 1956

Fodbold
PALMA - "Vi er Madrid, og det skal kunne mærkes," sagde den lille skaldede brasilianer Roberto Carlos dagen inden, Real Madrids spillere løb ind på grønsværen på Saint Denis stadion i Paris for at gøre arbejdet færdigt. Som om han på forhånd vidste, hvordan historiens byrde ville overvælde modstanderen Valencia i onsdagens finale i europæisk fodbolds Champions League.
Det kunne mærkes.
Valencia, der på sin vej til finalen i suveræn stil har lagt en stribe europæiske storklubber ned - i kvartfinalen det italienske mesterhold Lazio og i semifinalen F.C. Barcelona - får aldrig sat et ben rigtigt i finalen. Valencias hjerte, den allestedsnærværende anfører Gaizka Mendieta, løber nervøst på kryds og tværs, op og ned, men intet lykkes. De normalt så farlige Valencia-angribere Claudio López og Angulo rører stort set ikke læderkuglen, og når de gør, kan de ikke ramme Madrids mål. En småskadet Kily Gonzàlez virker ude af sig selv, næsten lammet. Og det unge midtbanetalent Gerard forsvinder snart ud af kampen, mens Farinós slider og slæber som en svedende arbejdsmand uden kreative ideer.
Alt mislykkes på denne spanske pariseraften for den orange garde, mens en Madrid-tilhænger oppe på tribunen hænger sit chauvinistiske banner ud foran verdens tv-kameraer: "España es madrista". Som om Spanien ikke også Valencia, eller Madrids arvefjende Barça for den sags skyld. Nede på grønsværen dirigerer den sikre libero Ivan Helguera Madrids sortklædte forsvarsmur, som var han en rutineret veteran, og den argentinske anfører Redondo render rundt som en hjulbenet og albuebred bolderobrer, mens en tændt Roberto Carlos igen og igen sætter modangrebet ind i et eksplosivt løb op ad langsiden.

Maurerens mål
I Valencias ellers rutinerede forsvar fumler den jugoslaviske veteran Djukic flere gange med bolden og nervøsiteten spreder sig for minut til minut. I det 15. minutter affyrer Anelka et første advarselssignal med et hovedstød op mod trekanten, og i det 39. minut stiger Morientes så til vejrs og header køligt bolden i nettet bag målmand Cañizares og bringer det sorte Madrid foran 1-0. "Gooooooool del Moro!" skriger en helt euforisk radiokommentator ud af højtaleren, mens jeg på skærmen kan se Morientes løfte trøjen op og hilse sin lille 'Fernandito' i det, der er blevet et normalt sejrsritual for fodboldens gladiatorer.
Madrid ruller nu krigsarsenalet ud. Foran feltet flagrer den ranglede Steve McManaman rundt som en farlig bi i dybe farlige ryk på tværs, og efter pausen, i det 67. minut, trykker han en løs hoppende bold ind bag Cañizares til 2-0. Gol-Gol-Gol-Gol! brøler kommentaroren som et larmende maskingevær, der skal henrette en hjælpeløs fange.
Otte minutter besejler Madrids kongelige højhed, Raul den første, valencianernes skæbne, da han efter et sololøb over en halv banelængde står ansigt til ansigt med sin gamle ven Cañizares, afdribler ham, tøver en brøkdel af et sekund indtil gamle Djukic er snublet ind i netmaskerne og snitter så bolden skarpt ind i den fjerneste side af målet til 3-0. Og indleder så trøjeritualet og dedikerer målet til sin nyfødte søn, Jorge.

Di Stéfanos arvtager
Som da Real Madrid den 13. juni 1956 indledte sin legendariske historie i Paris ved under Alfredo Di Stéfano at vinde det første af en stribe europæiske mesterskaber for klubhold, så sætter Di Stéfanos arvtager Raul den 24. maj 2000 en enestående rekord i det selvsamme Paris. I 1998 erobrede Raul sin første europæiske titel med kongeklubben, da madrilerne besejrede Juventus knebent med 1-0. Efter onsdagens sejr har Real Madrid vundet det europæiske klub-mesterskab ikke mindre end otte gange. Milan med fem titler og Liverpool og Ajax med hver fire titler halter langt bagefter.
Sejren i Paris er guld værd. Økonomisk giver finalesejren Real Madrid 50 millioner kroner ekstra ud over de næsten 230 mio. kroner, holdet allerede har tjent på årets Champions League. Og hver spiller kan sætte to mio. kroner ekstra ind i banken efter finalesejren. Nok så vigtigt kvalificerer Real Madrid sig til næste års Champions League, hvor der venter endnu større pengepræmier end i år.
Holdet har spillet miserabelt i det meste af årets spanske liga og endte på en beskeden femteplads, som kun giver billet til næste års UEFA-turnering. Men som nykåret mester kan Real Madrid alligevel følge med den spanske mester Deportivo La Coruña og spansk fodbolds nummer to og tre, Barca og Valencia, ind i næste års Champions League.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her